Δύο πόλεις, Νέα Υόρκη και Σικάγο, ίδια εποχή, 1910-1930.
Ο Θωμάς Σίδερης ετοίμασε δύο δίωρα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τις ηχογραφήσεις λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες από οικονομικούς μετανάστες, εστιάζοντας σε δύο πόλεις, στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Κάτω από την πίεση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, οι μαύροι που ζουν στον βαθύ αμερικανικό νότο θα μετακινηθούν στο Σικάγο προκειμένου να εργαστούν ως οικονομικοί μετανάστες, ήδη από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του περασμένου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η κοινότητα των Αφροαμερικανών θα δημιουργήσει στο Σικάγο μία σπουδαία μουσική σκηνή βασισμένη στα μπλουζ.
Την ίδια ακριβώς εποχή, οι Έλληνες μετανάστες, μέσα από πολλές δοκιμασίες και περιπλανήσεις, θα δημιουργήσουν τα δικά τους κοινωνικά και οικονομικά δίκτυα. Οι ηχογραφήσεις των Ελλήνων μουσικών και τραγουδιστών εστιάζονται στους μουσικούς δρόμους της Ανατολής αλλά και στο δημοτικό τραγούδι.
Στο πρώτος μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ η Μαρίκα Παπαγκίκα “συνομιλεί” με τον Κing Oliver και τους άλλους μπλουζίστες του Σικάγο.
Στο δεύτερο μέρος, προστίθενται οι ηχογραφήσεις της Κυρίας Κούλας, του Γιώργου Κατσαρού και άλλων, ενώ ακούγονται τα τραγούδια των μαύρων εργατών του Σικάγο.
Στην ανάπτυξη της ιδέας για το δίπτυχο αυτό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ βοήθησαν σημαντικά ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Radio Panik Jonathan Parker από τις Βρυξέλλες και η βραβευμένη αφροαμερικάνα δημοσιογράφος Joyce Davis από τις ΗΠΑ.
Κείμενα/έρευνα/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Ηχοληψία: Κώστας Κυριακάκης
Το δίπτυχο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ την Τρίτη 16 και την Τρίτη 23 Ιανουαρίου από τη Φωνή της Ελλάδας το Σάββατο 20 και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου/
Ο Κώστας και η Μαρίκα Παπαγκίκα, Αλεξάνδρεια (;), αρχές δεκαετίας του 1910 (;).
Ασπρόμαυρη φωτογραφία που παραχώρησε η Κατερίνα Παπαγκίκα και ο Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος στο Αρχείο Κουνάδη