Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Έλληνες της Αργεντινής: «Πήραμε γρήγορα αυστηρά μέτρα κατά του Covid-19»

Του Πέτρου Δίπλα

“Τα πρώτα κρούσματα στην Αργεντινή ήταν άτομα που ήρθαν από Ισπανία και Ιταλία. Ο πρώτος φορέας που επιβεβαιώθηκε ήταν στις 2 Μαρτίου”. Αυτά  λέει στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ Μάριος Πολυχρονόπουλος, Έλληνας δεύτερης γενιάς που ζει στο Μπουένος Άιρες, ο οποίος διατηρεί βιομηχανική επιχείρηση κατασκευής γερανών και γερανογεφυρών.

Στην Αργεντινή ζουν σήμερα περί τις 15 χιλιάδες ομογενείς μας, 1ης , 2ης και 3ης γενιάς, οργανωμένοι σε 15 κοινότητες. Σημαντικό είναι το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο “Αθηναγόρας”, αλλά και το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Ελληνικής κοινότητας. Και στα δύο αυτά ιδρύματα διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας.

«Ευτυχώς πριν εξαπλωθεί η πανδημία στη χώρα, η κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα όταν είδαμε την καταιγίδα που απλωνόταν στην Ευρώπη,» μας λέει ο κ Πολυχρονόπουλος.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε αμέσως να απαγορεύσει την μετακίνηση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μέσα σε λίγες μέρες αποφάσισε τη δραστική μείωση της κυκλοφορίας των πολιτών στους οποίους επέβαλε περιορισμό κατ’ οίκον.»

Αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης μέτρων είναι το γεγονός ότι η χώρα με συνολικό πληθυσμό 45 εκατομμυρίων, να έχει μέχρι σήμερα Πέμπτη γύρω στα 1.000 κρούσματα και μόνο 27 νεκρούς.

«Όλες οι επιχειρήσεις έκλεισαν εκτός από τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και παραγωγής πετρελαίου και έμειναν ανοιχτά τα φαρμακεία και τα supermarkets ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στην αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις, στους νοσηλευτές και τους γιατρούς.»

Σύμφωνα με το κο Πολυχρονοπουλο, «Για την τήρηση της αυστηρής απαγόρευσης της κυκλοφορίας γίνονται χιλιάδες καθημερινοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας είναι ότι από τον ένα νομό στον άλλο υπάρχει μόνο μια είσοδος και έξοδος αυστηρά ελεγχόμενη.»

«Όταν υπάρχει ανάγκη κυκλοφορίας, πρέπει ο πολίτης να συμπληρώνει ειδικό έντυπο από τις αρχές που το κατεβάζει από το διαδίκτυο. Για όσους υπάρχει ειδική ανάγκη να εργαστούν, χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον αρμόδιο εργοδότη.»

«Τα supermarkets επιτρέπεται να λειτουργούν με συγκεκριμένα ωράρια προσέχοντας ώστε να μπαίνουν λίγοι καταναλωτές κάθε φορά τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Τα μέσα κυκλοφορίας κάνουν λίγα δρομολόγια παίρνοντας μόνο λίγους επιβάτες.»

«Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει, όπως είναι κλειστά και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Επιτρέπονται πτήσεις μόνο για υγειονομικούς λόγους. Οι τράπεζες εργάζονται μέσω internet.»

Ο κ. Μάριος Πολυχρονόπουλος, Έλληνας δεύτερης γενιάς που ζει στο Μπουένος Άιρες, και διατηρεί βιομηχανική επιχείρηση κατασκευής γερανών και γερανογεφυρών

 

Ο κος Πολυχρονόπουλος τονίζει ότι «Στους συνταξιούχους όπως και στους φτωχούς δόθηκε μια μικρή βοήθεια, και τώρα οι μικρομεσαίες εταιρίες ζητούν υποστήριξη από την κυβέρνηση για τους μισθούς και τα άλλα τους έξοδα αφού δεν λειτουργούν. Όμως το μόνο που έχει προσφέρει η κυβέρνηση ως τώρα είναι δάνεια με επιτόκιο 24% το χρόνο και ολιγόμηνη αναβολή στην πληρωμή φόρου. Τα δάνεια όμως πως θα πληρωθούν όταν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν;»

Στον αγώνα κατά του covid-19, υπάρχουν δυο εργοστάσια που φτιάχνουν αναπνευστήρες. Επίσης ο στρατός της Αργεντινής ενισχύει την προσπάθεια με τα νοσοκομεία του και το δικό του υγειονομικό προσωπικό. Ο στρατός κατασκευάζει μάσκες και ειδικές φόρμες για το υγειονομικό προσωπικό, καθώς επίσης οινόπνευμα και απολυμαντικά υγρά.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η Αργεντινή ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με κατά κεφαλήν εισόδημα 3.800 δολάρια το 1913 έναντι 3.144 δολαρίων της Γερμανίας και 3.450 της Γαλλίας. Όμως, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και τα εκτεταμένα φαινόμενα λαϊκισμού και πελατειακών σχέσεων την αποδυνάμωσαν αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα να φθάνει μόνο τα 11 χιλιάδες δολάρια όταν της Γαλλίας φθάνει τα 41 χιλιάδες δολάρια και της Γερμανίας τα 47 χιλιάδες δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιήματα για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι» | 12.04.2025 17.00
Άνοιξη: «’Ανοιξη θρύψαλο μενεξεδί. Άνοιξη χνούδι περιστέρας. Άνοιξη σκόνη μυριόχρωμη». Οδυσσέας Ελύτης. Καλοκαίρι: «Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί» Γιώργος Σεφέρης. Η εκπομπή «Διηγήσεις – Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά» παρουσιάζει το Σάββατο 12.04.2025 στις 17.00 ...
Εννέα Podcasts του Θέμη Ροδαμίτη για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα | 12 – 20.04.2025
Καλλιτέχνες μιλούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από το αποτύπωμα της τέχνης. Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου: Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή: «Ο θρήνος της Φωνής» Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου: Σχήμα «Μετάβασις», Μουσικό σχολείο Αλίμου: «Ώρες για σκοτάδι, ώρες για φως». Μ. Δευτέρα 14/4: Λουδοβίκος των ...
“Βασίλειος Μάγγος, 26 χρόνια και 65 μέρες” | 11.04.2025, 11:00
Η ραδιοφωνική σειρά "Αφύλαχτη Διάβαση" παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ένα παιδί που έφυγε άδικα από τη ζωή, ένα παιδί που όπως λέει και η δασκάλα του στο ηχητικό τεκμήριο που ανοίγει το ντοκιμαντέρ "ο Βασίλειος Μάγγος ήταν ένα παιδί που έζησε ανάμεσά μας 26 χρόνια και 65 μέρες". Ένα ξεχω...
Σειρά διαλέξεων του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Πλάντζου στις Η.Π.Α.
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Πλάντζος, επιλέχθηκε ως ομιλητής για τη σειρά διαλέξεων Charles Eliot Norton Memorial Lectureship του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (AIA) για την περίοδο 2024-2025. Αυτή η διάκριση αποτελεί μία από τις υ...
Ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη από την Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου
Η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου προβάλει την ταινία «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη. Ο «Νυχτερινός Εκφωνητής», είναι η 5η μεγάλου μήκους ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, ο οποίος πρωταγωνιστεί, επίσης. Λίγα λόγια για την ταινία Τη βραδιά που κλείνει τα 50 του χρόνια, ένας ρ...