Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

ON AIR 08:00 - 08:05
News
NEXT 08:05 - 09:00
Fair Winds And Following Seas
Antonis Karagiannakis
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Έλληνες της Αργεντινής: «Πήραμε γρήγορα αυστηρά μέτρα κατά του Covid-19»

Του Πέτρου Δίπλα

“Τα πρώτα κρούσματα στην Αργεντινή ήταν άτομα που ήρθαν από Ισπανία και Ιταλία. Ο πρώτος φορέας που επιβεβαιώθηκε ήταν στις 2 Μαρτίου”. Αυτά  λέει στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ Μάριος Πολυχρονόπουλος, Έλληνας δεύτερης γενιάς που ζει στο Μπουένος Άιρες, ο οποίος διατηρεί βιομηχανική επιχείρηση κατασκευής γερανών και γερανογεφυρών.

Στην Αργεντινή ζουν σήμερα περί τις 15 χιλιάδες ομογενείς μας, 1ης , 2ης και 3ης γενιάς, οργανωμένοι σε 15 κοινότητες. Σημαντικό είναι το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο “Αθηναγόρας”, αλλά και το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Ελληνικής κοινότητας. Και στα δύο αυτά ιδρύματα διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας.

«Ευτυχώς πριν εξαπλωθεί η πανδημία στη χώρα, η κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα όταν είδαμε την καταιγίδα που απλωνόταν στην Ευρώπη,» μας λέει ο κ Πολυχρονόπουλος.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε αμέσως να απαγορεύσει την μετακίνηση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μέσα σε λίγες μέρες αποφάσισε τη δραστική μείωση της κυκλοφορίας των πολιτών στους οποίους επέβαλε περιορισμό κατ’ οίκον.»

Αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης μέτρων είναι το γεγονός ότι η χώρα με συνολικό πληθυσμό 45 εκατομμυρίων, να έχει μέχρι σήμερα Πέμπτη γύρω στα 1.000 κρούσματα και μόνο 27 νεκρούς.

«Όλες οι επιχειρήσεις έκλεισαν εκτός από τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και παραγωγής πετρελαίου και έμειναν ανοιχτά τα φαρμακεία και τα supermarkets ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στην αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις, στους νοσηλευτές και τους γιατρούς.»

Σύμφωνα με το κο Πολυχρονοπουλο, «Για την τήρηση της αυστηρής απαγόρευσης της κυκλοφορίας γίνονται χιλιάδες καθημερινοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας είναι ότι από τον ένα νομό στον άλλο υπάρχει μόνο μια είσοδος και έξοδος αυστηρά ελεγχόμενη.»

«Όταν υπάρχει ανάγκη κυκλοφορίας, πρέπει ο πολίτης να συμπληρώνει ειδικό έντυπο από τις αρχές που το κατεβάζει από το διαδίκτυο. Για όσους υπάρχει ειδική ανάγκη να εργαστούν, χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον αρμόδιο εργοδότη.»

«Τα supermarkets επιτρέπεται να λειτουργούν με συγκεκριμένα ωράρια προσέχοντας ώστε να μπαίνουν λίγοι καταναλωτές κάθε φορά τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Τα μέσα κυκλοφορίας κάνουν λίγα δρομολόγια παίρνοντας μόνο λίγους επιβάτες.»

«Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει, όπως είναι κλειστά και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Επιτρέπονται πτήσεις μόνο για υγειονομικούς λόγους. Οι τράπεζες εργάζονται μέσω internet.»

Ο κ. Μάριος Πολυχρονόπουλος, Έλληνας δεύτερης γενιάς που ζει στο Μπουένος Άιρες, και διατηρεί βιομηχανική επιχείρηση κατασκευής γερανών και γερανογεφυρών

 

Ο κος Πολυχρονόπουλος τονίζει ότι «Στους συνταξιούχους όπως και στους φτωχούς δόθηκε μια μικρή βοήθεια, και τώρα οι μικρομεσαίες εταιρίες ζητούν υποστήριξη από την κυβέρνηση για τους μισθούς και τα άλλα τους έξοδα αφού δεν λειτουργούν. Όμως το μόνο που έχει προσφέρει η κυβέρνηση ως τώρα είναι δάνεια με επιτόκιο 24% το χρόνο και ολιγόμηνη αναβολή στην πληρωμή φόρου. Τα δάνεια όμως πως θα πληρωθούν όταν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν;»

Στον αγώνα κατά του covid-19, υπάρχουν δυο εργοστάσια που φτιάχνουν αναπνευστήρες. Επίσης ο στρατός της Αργεντινής ενισχύει την προσπάθεια με τα νοσοκομεία του και το δικό του υγειονομικό προσωπικό. Ο στρατός κατασκευάζει μάσκες και ειδικές φόρμες για το υγειονομικό προσωπικό, καθώς επίσης οινόπνευμα και απολυμαντικά υγρά.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η Αργεντινή ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με κατά κεφαλήν εισόδημα 3.800 δολάρια το 1913 έναντι 3.144 δολαρίων της Γερμανίας και 3.450 της Γαλλίας. Όμως, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και τα εκτεταμένα φαινόμενα λαϊκισμού και πελατειακών σχέσεων την αποδυνάμωσαν αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα να φθάνει μόνο τα 11 χιλιάδες δολάρια όταν της Γαλλίας φθάνει τα 41 χιλιάδες δολάρια και της Γερμανίας τα 47 χιλιάδες δολάρια.

RELATIVE ARTICLES

Συναντήσεις με την ελληνική παροικία του Λονδίνου είχε η γγ Αποδήμου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επαφές με εκκλησιαστικούς, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της εκεί Ομογένειας. Κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο η κυρία Μυρογιάννη πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Α...
Επίσκεψη μαθητών από το Μπρούκλιν στη Βουλή
Συνάντηση με 7 μαθητές του σχολείου της ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, “A. Fantis School”, τους γονείς και 2 συνοδούς τους, είχε στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Ο κ. Φόρτωμας καλωσορίζοντας τους μαθητές, τους ενημέρωσε πως είχε, σε  π...
O «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης και η μητρόπολη Σουηδίας τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε χθες Κυριακή 18 Μαΐου ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης μετά τη θεία λειτουργία από τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Ιατρίδη. Τους ύμνους τη...
Χρ. Βούλγαρη: Η Ελληνίδα που γεφυρώνει τέχνες και σύνορα στην Ολλανδία
Από την Ελλάδα στην Ολλανδία. Μια Ελληνίδα πρεσβευτής της τέχνης στη χώρα της τουλίπας. Η Χριστίνα Βούλγαρη, επέλεξε την Ολλανδία για να σπουδάσει στη σχολή Καλών Τεχνών, ερωτεύτηκε τον σύντροφο της Πολ και μοιράστηκαν μαζί την αγάπη τους για την τέχνη. Αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στο Άμστερνταμ και να δημιου...
Απονομή υποτροφιών από την PeopleCert σε νέους επιστήμονες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη
Έλληνες φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή, 16 Απριλίου, το εμβληματικό σχολείο «Ζάππειο» στην Κωνσταντινούπολη, που με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βραβεύτηκαν με υποτροφίες από τον επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαϊδη, πρόεδρο και ιδρυτή της PeopleCer...
Άρωμα Ελλάδας στο φεστιβάλ Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άρωμα, χρώματα και ήχοι Ελλάδας πλημμύρισαν την «καρδιά» του Μπεϊσάιντ στην έδρα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, με το ετήσιο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 15 Μαΐου έως την Κυριακή 18 Μαΐου, στο πάρκινγκ και τον ιδιωτικό περιβάλλοντα χώρο της ενορίας. Με ελλ...