Η Δρ Όλγα Παναγιωτοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατομίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Λειτουργικής Ανατομίας και Εκβιομηχανιστικής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ανακάλυψης, της Σχολής Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης.
Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Αυστραλία ενώ πρόσφατα προτάθηκε ως υποψήφια για τα Greek International Women Awards (GIWA) στην κατηγορία «Επιστήμη και Τεχνολογία».
Τα GIWA είναι διεθνή βραβεία που έχουν ως μοναδικό στόχο να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν Ελληνίδες που έχουν καταφέρει να διακριθούν μέσω των επαγγελματικών τους επιτευγμάτων, της δράσης και των επιδόσεων τους στον τομέα τους.
Η νεαρή επιστήμονας, βρίσκεται ανάμεσα σε 169 γυναίκες από 13 χώρες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο, συμμετέχοντας σε μια δημόσια ψηφοφορία για τον καθορισμό των νικητών.
Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στον σχεδιασμό και στην βελτιστοποίηση εμφυτευμάτων και χειρουργικών μεθόδων για την επούλωση των κακώσεων της κάτω σιαγόνας.
Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και έχει κερδίσει πολλά βραβεία ή υποψηφιότητες για βραβεία, όπως το βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία και Εκμάθηση από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ το 2015.
Μιλώντας στο ομογενειακό ραδιόφωνο της Αυστραλίας SBSGreek, η Δρ. Παναγιωτοπούλου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιλέγουν τον δύσκολό δρόμο να διαπρέψουν στον ακαδημαϊκό χώρο.
«Ειδικά ο ακαδημαϊκός χώρος επιφυλάσσει πάρα πολλές δυσκολίες στις γυναίκες, αφού εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενος. Δυστυχώς όλα τα ιδρύματα δεν έχουν θεσπίσει κατάλληλες πολιτικές για την ισότιμη προώθηση των γυναικών σε ανώτερες θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Νέος Κόσμος, SBSGreek
Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου