Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:00 - 07:00
Τα Τραγούδια της Παρέας
ΕΠΟΜΕΝΟ 07:00 - 07:05
Ο ποιητής/η ποιήτρια της εβδομάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ελληνικές Ιστορίες της Διασποράς»: Μία διαδικτυακή σειρά με τις ιστορίες Ελλήνων μεταναστών της παλαιότερης γενιάς

Μία διαδικτυακή σειρά με τίτλο «Ελληνικές Ιστορίες της Διασποράς» (Greek Diaspora Stories), δημιούργησε η ομογενής δημιουργός διαδικτυακού περιεχομένου Kat Zam, αποτυπώνοντας τις ιστορίες Ελλήνων μεταναστών της παλαιότερης γενιάς.

Στα επεισόδια της σειράς, που ήταν διαθέσιμα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Instagram και TikTok για περίπου τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, παρουσιαζόταν η Kat Zam η οποία έπαιρνε συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά επιτρέποντας επίσης στους διαδικτυακούς θεατές να πάρουν μία «γεύση» από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους.

Η κυρία Ιωάννα, η οποία συμμετέχει στη διαδικτυακή σειρά της Kat Zam «Ελληνικές Ιστορίες της Διασποράς»

Όπως εξήγησε η Zam, η έμπνευση προήλθε από μια στιγμή συνειδητοποίησης κατά την επίσκεψή της στους δικούς της παππούδες και γιαγιάδες.

«Ήθελα να το κάνω γιατί, μετά την επίσκεψή μου στους παππούδες μου, συνειδητοποίησα ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη γενιά σαν κι αυτούς», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο».

Η ίδια ανέφερε ότι η αγάπη που τρέφει για τους παππούδες της, οι οποίοι «πέρασαν πολλά για να κάνουν μια νέα αρχή και να ξεφύγουν από τη φτώχεια στην πατρίδα τους», πυροδότησε το ενδιαφέρον της για να ακούσει τις ιστορίες της ζωής τους.

Η κυρία Σταυρούλα και ο κύριος Ηρακλής από την Κύπρο

Στη συνέχεια προχώρησε στην εξερεύνηση των εμπειριών και άλλων ηλικιωμένων Ελλήνων της Διασποράς, καταφέρνοντας να παρουσιάσει συνολικά τις ιστορίες 16 παππούδων και γιαγιάδων.

Η Zam περιέγραψε τη διαδικασία σύνδεσης με όλους τους ηλικιωμένους ως «απλά υπέροχη» και συμπλήρωσε ότι «φυσικά», όλοι της πρόσφεραν «έναν ελληνικό καφέ», ενώ μια γιαγιά της πρόσφερε «το μεγαλύτερο κομμάτι παστίτσιο» που είχε δει ποτέ.

Η ομογενής δημιουργός περιεχομένου αναφέρθηκε και στην γνωριμία της με μια Πόντια γιαγιά την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα διαφωτιστική.

«Οι ιστορίες της για όσα πέρασε εκείνη και η οικογένειά της ήταν αρκετά συγκλονιστικές – δεν ήξερα πολλά για την ποντιακή κοινότητα, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον (και λυπηρό) να ακούσω για τη ζωή τους», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι συγκέντρωσε πάνω από 3.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο του project της, για το οποίο χρειάστηκε επίσης να πάρει άδεια από τη δουλειά της προκειμένου να αφοσιωθεί πλήρως στις απαιτήσεις των διαδικασιών υλοποίησής του.

Οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς, καθώς εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή της, τόσο για τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά τη διάρκεια δημιουργίας των επεισοδίων, όσο και για τα «υπέροχα μηνύματα» που έλαβε από τους χρήστες του διαδικτύου.

Η Kat Zam (δεξιά) συνομιλεί με την κυρία Iliani

«Ήταν πραγματικά θετικό, τόσα πολλά υπέροχα μηνύματα και σχόλια από ανθρώπους που έχουν χάσει τους παππούδες τους και ένιωσαν τόσο συγκινημένοι καθώς θυμήθηκαν τις ιστορίες των δικών τους παππούδων».

Η Zam επισήμανε ότι προσπάθειες σαν τη δική της αποτελούν πρωτοβουλίες ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που οι πρεσβύτεροι της ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία πλησιάζουν το «τελευταίο τους κεφάλαιο» της ζωής και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της μετανάστευσης, η οποία πολλές φορές ξεχνιέται.

«Πρέπει να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και το γεγονός ότι άφησαν πίσω τις οικογένειές τους, ακόμη και αν κάποιοι δεν το ήθελαν, για μια καλύτερη ζωή».

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»
Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center at Hellenic College της Βοστώνης και με τη συμμετοχή των: -Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Eλληνικής Παιδείας (E...
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Υπουργείο Πολιτισμού, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετέχει για δεύτερη φορά, με Εθνικό  Περίπτερο,  στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 6 ως τις 17 Νοεμβρίου, 2024. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των διοργανωτών θα συμμετάσχει  και στο τριήμερο 14ο...
«Γυναίκες του Βυζαντίου”: Εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ
Το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ, τιμώντας τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, διοργανώνει την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες του Βυζαντίου». Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της εκδήλωσης οι θεατές θα κληθούν «να εξερευνήσουν τις...
Μπουένος Άιρες: Όλα έτοιμα για το 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα
Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινοτήτων της Αργεντινής, τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και της Διεθνούς Εταιρείας ...
ΗΠΑ: Οι Ομογενείς υποψήφιοι για Κογκρέσο και Πολιτειακά Κοινοβούλια
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην Ομοσπονδιακή Βουλή στρέφεται το βλέμμα του ελληνοαμερικανικού λόμπι την προσεχή Τρίτη, όπου επτά συνολικά ομογενείς υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή -ή επανεκλογή- στη νέα θητεία του Κογκρέσου, για μια διετή θητεία η οποία θα μπορούσε να συμπέσει με κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν τα ε...
Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό στο Πανεπιστήμιο Otsuma του Τόκιο
Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό, διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Otsuma του Τόκιο -γνωστό για τη διεθνή του προσέγγιση σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουατανάμπε Ακιχίκο (Watanabe Akihiko) και τον καθηγητή Κόκουσε Φουκούντα (Fukuda...