Ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής του Αρχείου Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο, διάλεξη για τους Ελληνοαμερικανούς εργάτες και τους ριζοσπάστες, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.
Η ελληνική μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα εγγράφεται στη μεγάλη ιστορία της Ευρωπαϊκής υπερατλαντικής μετανάστευσης προς τον Νέο Κόσμο. Ως πολύ πρόσφατα η σχετική ιστοριογραφία εστίαζε στον πολιτικό συντηρητισμό των Ελλήνων μεταναστών και στην κοινωνική τους ανέλιξη.
Η ομιλία αυτή αναδεικνύει μία εναλλακτική, και εν πολλοίς άγνωστη, ελληνοαμερικανική ιστορία: την εμπειρία των εργατών και των εργατριών που συμμετείχαν ενεργά στο εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκκινώντας από τις απεργίες των αρχών του 20ου αιώνα και καταλήγοντας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου θα παρακολουθήσουμε το πώς η γεωγραφική μετανάστευση στο Νέο Κόσμο διαπλεκόταν με την αναζήτηση ενός κοινωνικού Νέου Κόσμου, πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας.
Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017), του σεναρίου του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013) και του βιβλίου Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013). To τελευταίο του βιβλίο -με τον Δημήτρη Χριστόπουλο- 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό (Πόλις, 2018) έχει φτάσει στην πέμπτη έκδοση και μεταφράστηκε στα αγγλικά.