ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 21:00 - 23:00
Μουσικό Κουτί
ΕΠΟΜΕΝΟ 23:00 - 00:00
Τα Ξωτικά της Παράδοσης
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επανεξέταση της συμφωνίας για την ψήφο των ομογενών ζητά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

H Ελληνική Κοινότητά Μελβούρνης και Βικτώριας με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για τις σοβαρές παραλείψεις του σχεδίου και προβαίνει σε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του.

Στην επιστολή τονίζεται η σημασία που έχει για τους ομογενείς η επιστολική ψήφος καθώς οι μεγάλες αποστάσεις που πολλοί από αυτούς θα πρέπει να διανύσουν ως το πλησιέστερο προξενείο ή πρεσβεία καθιστούν δύσκολη και πολλές φορές ανέφικτη την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και προτείνουν να δοθεί δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους εντός και εκτός Ελλάδας Έλληνες πολίτες.

Θεωρούν ότι τόσο το κριτήριο των 35 ετών παραμονής στο εξωτερικό όσο και το κριτήριο διετούς παραμονής στην Ελλάδα, εμποδίζει την πλειοψηφία των ομογενών (ως και 90%) να ψηφίσουν και ακυρώνει στην πράξη την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να τους παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα εμείς στην Αυστραλία, αγωνιζόμαστε για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική της ανάπτυξη και πάντα προσπαθούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της». «Η ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που τα πολιτικά κόμματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα υπερκομματική σοβαρότητα. Ελπίζουμε σε επανεξέταση της συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις μας» καταλήγει η επιστολή.

 

Φούλη Ζαβιτσάνου