Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 08:05 - 09:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΕΠΟΜΕΝΟ 09:00 - 09:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιστημονική έρευνα για την ελληνομάθεια στην Βικτώρια Αυστραλίας

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Lalor North η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης επίσημης επιστημονικής έρευνας σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.

Η έρευνα που αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας (ΣΕΝΒ) και εκπονήθηκε από τον καθηγητή Joseph Lo Bianco, συμβολικά ονομάστηκε «Φάρος» καθώς ήταν άκρως διαφωτιστική ως προς τον τρόπο που θα πρέπει ο Σύλλογος να υποστηρίξει τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.

Η έρευνα αναπτύσσεται σε τρία μέρη, το καθένα από τα οποία αντικατοπτρίζει και μία διαφορετική οπτική της ελληνομάθειας στη Βικτώρια.

Το πρώτο μέρος με τον τίτλο «Οικολογία των Ελληνικών στην Αυστραλία», σχετίζεται με τις συνθήκες ύπαρξης της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Πρόκειται για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων μέσω των οποίων καταγράφεται η μεταβολή του τοπίου της γλώσσας όσον αφορά τους τομείς και τα στάδια εκμάθησής της στο πέρασμα των δεκαετιών. Επίσης, εξετάζει τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνομάθεια και σχετίζονται με τη μείωση των εγγραφών των μαθητών στα ελληνικά σχολεία, τα προσόντα των εκπαιδευτικών και το εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό.

Το δεύτερο μέρος με τον τίτλο «Η παρούσα κατάσταση: Ένας οικολογικός απολογισμός», είναι μια εκτενής καταγραφή των φορέων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια, από τα κρατικά σχολεία έως τα ιδιωτικά και τα κοινοτικά, το VSL (Victorian School of Languages) και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το τρίτο μέρος με τον τίτλο: «Η παρούσα κατάσταση: Συζήτηση και ανάλυση», αναλύει εκτενώς τα στατιστικά δεδομένα και εξετάζει την επίδραση των πολιτικών και οικονομικών αλλαγών στην ελληνική κυβέρνηση ενώ αναφέρεται και στις καταγραφές των διαφόρων ευνοϊκών εξελίξεων ή προκλήσεων της ελληνομάθειας από τα τοπικά ελληνικά ΜΜΕ.

Στην υποενότητα «Φωτεινά Παραδείγματα» καταγράφονται όλες οι θετικές πρωτοβουλίες ως εκδηλώσεις καλής θέλησης της κοινότητας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω δράση είναι το περιεχόμενο του τελευταίου μέρους της επιστημονικής έρευνας, στο οποίο ο καθηγητής Joseph Lο Bianco καταλήγει ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία και γερά θεμέλια στα οποία μπορεί να στηριχτεί το μέλλον της ελληνομάθειας.

Στις προτάσεις του για δράση ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη σύμπνοιας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. Συνιστά την εκπόνηση ενός «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Νεοελληνικών» από το ΣΕΝΒ, με στόχο τη δημιουργία αφενός μιας κοινής αντίληψης περί της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την ελληνική γλώσσα και αφετέρου ενός συνόλου εθνικών αρχών επικεντρωμένων στην ενίσχυση της χρήσης της νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Τέλος, οι «προτάσεις δράσης» περιλαμβάνουν πλήθος συστάσεων για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, όπως περιγράφονται στην αρχή της έκθεσης.

 

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ” – Διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla, την Τρίτη 03/12/2024 στις 18:30 με θέμα "Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ". Το ταραχώδες ταξίδι της αρχαίας ελληνικής γνώσης μέσω του Ισλάμ και η μεταλαμπάδευσή της στη Δύση μέσω της ...
“Cycladic Gala Glamor in Antiquity” Κυκλαδίτικος αέρας στο ΜΕΤ της Ν. Υόρκης
Μια εμβληματική βραδιά εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα με τίτλο Cycladic Gala, Glamor in Antiquity διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.   Στόχος  ήταν η  ενίσχυση των σκοπών και των δράσεων του Μουσείου, εν όψει του 2026 που συμπλη...
81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα  των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Συνολικά 81 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  του Πανεπιστημίου Κρήτης ( καθηγητές, διδάσκοντες και ερευνητές) συμπεριλαμβάνονται στη λίστα World’s Top 2% Scientists του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναδεικνύει τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Αναλυτικά, 42 μέλη ανήκουν στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστ...
Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Αφιέρωμα στον νεοελληνιστή Ζακ Μπουσάρ στην εκπομπή “η Δική μας Πόλη” | 25.11.24
Η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Μοντρεάλ τίμησε την περασμένη Παρασκευή τον νεοελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ Jacques Bouchard για τις πολλαπλές του υπηρεσίες στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Ο Ζακ Μπουσάρ έχει προσφέρει σημαντικό έργο με την συνεργασία του με το Κέντρο Ελ...