Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Lalor North η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης επίσημης επιστημονικής έρευνας σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.
Η έρευνα που αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας (ΣΕΝΒ) και εκπονήθηκε από τον καθηγητή Joseph Lo Bianco, συμβολικά ονομάστηκε «Φάρος» καθώς ήταν άκρως διαφωτιστική ως προς τον τρόπο που θα πρέπει ο Σύλλογος να υποστηρίξει τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.
Η έρευνα αναπτύσσεται σε τρία μέρη, το καθένα από τα οποία αντικατοπτρίζει και μία διαφορετική οπτική της ελληνομάθειας στη Βικτώρια.
Το πρώτο μέρος με τον τίτλο «Οικολογία των Ελληνικών στην Αυστραλία», σχετίζεται με τις συνθήκες ύπαρξης της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Πρόκειται για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων μέσω των οποίων καταγράφεται η μεταβολή του τοπίου της γλώσσας όσον αφορά τους τομείς και τα στάδια εκμάθησής της στο πέρασμα των δεκαετιών. Επίσης, εξετάζει τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνομάθεια και σχετίζονται με τη μείωση των εγγραφών των μαθητών στα ελληνικά σχολεία, τα προσόντα των εκπαιδευτικών και το εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό.
Το δεύτερο μέρος με τον τίτλο «Η παρούσα κατάσταση: Ένας οικολογικός απολογισμός», είναι μια εκτενής καταγραφή των φορέων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια, από τα κρατικά σχολεία έως τα ιδιωτικά και τα κοινοτικά, το VSL (Victorian School of Languages) και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Το τρίτο μέρος με τον τίτλο: «Η παρούσα κατάσταση: Συζήτηση και ανάλυση», αναλύει εκτενώς τα στατιστικά δεδομένα και εξετάζει την επίδραση των πολιτικών και οικονομικών αλλαγών στην ελληνική κυβέρνηση ενώ αναφέρεται και στις καταγραφές των διαφόρων ευνοϊκών εξελίξεων ή προκλήσεων της ελληνομάθειας από τα τοπικά ελληνικά ΜΜΕ.
Στην υποενότητα «Φωτεινά Παραδείγματα» καταγράφονται όλες οι θετικές πρωτοβουλίες ως εκδηλώσεις καλής θέλησης της κοινότητας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω δράση είναι το περιεχόμενο του τελευταίου μέρους της επιστημονικής έρευνας, στο οποίο ο καθηγητής Joseph Lο Bianco καταλήγει ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία και γερά θεμέλια στα οποία μπορεί να στηριχτεί το μέλλον της ελληνομάθειας.
Στις προτάσεις του για δράση ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη σύμπνοιας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. Συνιστά την εκπόνηση ενός «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Νεοελληνικών» από το ΣΕΝΒ, με στόχο τη δημιουργία αφενός μιας κοινής αντίληψης περί της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την ελληνική γλώσσα και αφετέρου ενός συνόλου εθνικών αρχών επικεντρωμένων στην ενίσχυση της χρήσης της νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Τέλος, οι «προτάσεις δράσης» περιλαμβάνουν πλήθος συστάσεων για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, όπως περιγράφονται στην αρχή της έκθεσης.
Πηγή: Νέος Κόσμος