Το 7ο Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία με φυσική παρουσία αυτή τη φορά, στον κινηματογράφο Babylon στις 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου 2022. Επιτρεπούσης της πανδημίας και ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των Αρχών και την πόλης του Βερολίνου σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το φεστιβάλ είναι έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια ξανά τους κινηματογραφιστές, τους καλεσμένους, τους σινεφίλ και τους αγαπημένους φίλους του, στις σκοτεινές αίθουσες.
Έχοντας περάσει σε μια νέα φάση, με έντονο προσανατολισμό στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα δυναμικό, επίκαιρο, τολμηρό πρόγραμμα με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νέα κινηματογραφική σοδειά της χώρας. Πολυμορφία, «άνοιγμα», ελευθερία αποτελούν τα λήμματα που σηματοδοτούν την φετινή διοργάνωση και λειτουργούν ως έμπνευση για όλα τα τμήματά του.
36 συνολικά, ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με κάποιες επαναλήψεις, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων.
Ταινία Έναρξης έχει την χαρά το φεστιβάλ να παρουσιάσει το “Σμύρνη μου αγαπημένη” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό της ιδίας. Με μια πληθώρα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ηθοποιών, ανάμεσά τους και ο Rupert Graves, πρόκειται για την Διεθνή Πρεμιέρα μιας μεγάλης παραγωγής με τον υψηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ ελληνική ταινία.
Πριν την ταινία Εναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί το Βερολινέζικο ελληνο-γερμανικό συγκρότημα Pascal and the Shades με μουσικές από στοιχεία Blues, Rock, και Swing, και δείγματα γραφής με αναφορές στο ύφος των παρακμιακών και beat ποιητών, καθώς και των μοναχικών τροβαδούρων όπως ο Dylan, ο Cash, ο Jim Morrison και ο Nick Cave.
Ταινία Λήξης θα είναι το “Monday” σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, σενάριο Rob Hayes με τους Sebastian Stan, Denise Gough και Γιώργο Πυρπασόπουλο. H ταινία θα κάνει Γερμανική Πρεμιέρα στο φεστιβάλ σε μια φεστιβαλική πορεία που ξεκίνησε από το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο.
Πριν την ταινία θα υπάρξει ένα show – έκπληξη για τους φίλους του φεστιβάλ και θα γίνει η απονομή των βραβείων παρουσία των κινηματογραφιστών, των καλεσμένων και της Κριτικής Επιτροπής.
Το ωρολόγιο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο εδώ από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, όπως και τα εισιτήρια για τις ταινίες. Οι θέσεις του κινηματογράφου θα είναι αριθμημένες και για την ομαλή προσέλευση, προτείνεται να γίνεται ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων.
Emerging Greeks Competition
Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- “18” του Βασίλη Δούβλη (Διεθνής πρεμιέρα)
- “.dog” της Γιάννας Αμερικάνου (Γερμανική πρεμιέρα)
- “Αγέλη Προβάτων” του Δημήτρη Κανελλόπουλου (Γερμανική πρεμιέρα)
- “Αγία Εμυ” της Αρασέλη Λαιμού (Γερμανική πρεμιέρα)
- “Musa” του Νίκου Νικολόπουλου (Διεθνής πρεμιέρα)
Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ντοκιμαντέρ
- “Αόρατοι” της Μαριάννας Κακαουνάκη (Γερμανική πρεμιέρα). Μια ταινία για την τουρκική κοινότητα που διώκεται, τα μέλη της οποίας είναι πια έτοιμα να πουν την ιστορία τους
- “Ενθύμιο” του Νίκου Ζιώγα (Διεθνής πρεμιέρα). Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει
- “Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το Έαρ” του Γιάννη Καρπούζη (Διεθνής Πρεμιέρα), πάνω στο ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου
- “Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις” του Χρήστου Μπάρμπα (Γερμανική Πρεμιέρα), η ιστορία ενός γηροκομείου που την περίοδο του lockdown το προσωπικό του αποφασίζει να το περάσουν οι τρόφιμοι και οι ίδιοι μέσα στην μονάδα
- “Ι don’t like the wind, I like the sun” μικρού μήκους της Τόνιας Μισιαλή (Γερμανική πρεμιέρα), που κάνει focus στις ζωές μιας ομάδας παιδιών με νοητική αναπηρία.
Ειδικές Προβολές
Στις Ειδικές Προβολές θα παρουσιαστεί “Ο Ράφτης” της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν, η ταινία που έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα ελληνικής ταινίας ποτέ στην Γερμανία και προβλήθηκε σε 200 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη τη χώρα.
Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει, σε Παγκόσμια Πρώτη ως Work in Progress, την πρώτη ελληνική ταινία animation για μικρούς και μεγάλους θεατές. Πρόκειται για το “Καραγκιόζης” των Γ. Καρρά, Κατερίνας Παπαγεωργίου, Χρ. Λειβαδίτη. Η ταινία έχει κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη, την μοναδική, εμβληματική μορφή της ελληνικής παράδοσης: φτωχός αλλά αισιόδοξος, αστείος αλλά σαρκαστικός, έξυπνος αλλά αφελής, λατρεύει να συγχρωτίζεται με τους συγχωριανούς του και στην ταινία παίρνει ένα δημόσιο αξίωμα. Γεμάτο με αστείους διαλόγους και παραδοσιακή μουσική, η ταινία αποτελεί ένα μωσαϊκό γέλιου, συναισθημάτων, ρυθμού και χαράς με τον μοναδικό τρόπο των κινουμένων σχεδίων. Η διοργάνωση προβάλλει για πρώτη φορά animation μεγάλου μήκους και αυτή η προβολή ευχόμαστε να συμβάλει στην περαιτέρω ολοκλήρωσή της με πολλούς σταθμούς σε διεθνή φεστιβάλ.
Αφιέρωμα LGBTQI+
Για το αφιέρωμα LGBTQI+ έγινε μια επιλογή 13 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους με ιδιαίτερη φροντίδα, σε μια χρονιά που συγκομιδή ταινιών τέτοιας θεματικής ήταν μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι ταινίες του αφιερώματος:
- “Γάμοι της Τήλου” του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Διεθνής πρεμιέρα), ντοκιμαντέρ
- “Πικροδάφνες” της Πάολας Ρεβενιώτη (Πρεμιέρα Βερολίνου), ντοκιμαντέρ
- “Orfeas2021” Fyta, μυθοπλασία
- “ΕΧ” του Γιώργου Μαρκάκη, μυθοπλασία
- “O Άνθρωπος με τις Απαντήσεις” του Στέλιου Καμμίτση, μυθοπλασία
- “Musa” του Νίκου Νικολόπουλου (Διεθνής πρεμιέρα), μυθοπλασία
- “Μr. Dimitris and Mrs. Dimitroula” της Τζέλης Χατζηδημητρίου, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
- “A Summer Place” της Αλεξάνδρας Ματθαίου, μικρού μήκους
- “Όλα τα πλάσματα της Νύχτας” της Μέμης Κούπα, μικρού μήκους
- “Αμυγδαλή” της Μαρίας Χατζάκου, μικρού μήκους
- “Κορόνα” της Ερωφύλης Κόκκαλη μικρού μήκους
To πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο μικρού μήκους ταινίες της Μαρίας Κατσικαδάκου aka Maria Cyber, κινηματογραφίστριας, curator και δημιουργού του Outview Film Festival, του πρώτου LGBT φεστιβάλ της Ελλάδας, ακτιβίστριας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας:
- “Friends & Benefits” (Γερμανική πρεμιέρα), με ηρωίδα την Λόρα, λεσβία με σκλήρυνση κατά πλάκας, που ζει στο Λονδίνο μια ζωή ζηλευτή και για αυτούς που έχουν την κινητικότητά τους.
- “Dildo Riots” (Γερμανική πρεμιέρα), «είναι η ιστορία ενός dildo, ενός πολύ μεγάλου dildo, και πώς έφτασε στα χέρια της Μαρίας».
Μικρού Μήκους
Το πρόγραμμα των Shorts περιλαμβάνει μια δυνατή επιλογή από 9 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες:
- “Το Τέλος του Πόνου (μια πρόταση)” της Ζακλίν Λέντζου
- “Traveling” του Άρη Χατζηστεφάνου
- “Cortázar” των Κατερίνα Strauch και Αργύρης Γερμανίδης
- “Βαθύκοφτο” της Ιωάννας Κρυωνά
- “Jackpot” του Δημήτρη Ζαπατίνα
- “Στο Αεροδρόμιο” του Μιχάλη Μαθιουδάκη
- “Flick Flock” της Αγγελικής Παρδαλίδου
- “Nexting” της Καρίνας Λογοθέτη
- “Κέρκυρα το Νησί της Τηγανίτας” των Σπύρου Μπάντιου & Σπύρου Παϊπέτη
Μετά τις προβολές των ταινιών θα ακολουθούν Q&A με τους παρόντες κινηματογραφιστές, είτε στην αίθουσα, είτε στο OVAL στον πρώτο όροφο του Babylon.
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Masterclass
Το Τhe Greek Film Festival in Berlin έχει την τιμή να ξεκινά μια νέα συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον κύκλο ΓΕΦΥΡΕΣ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα διοργανωθεί, την Παρασκευή, 1 Απριλίου στις 18:00 στο OVAL του Babylon masterclass με τίτλο “Music and film or Music in the film?”, που θα δοθεί από τον Διευθυντή του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ και Ομότιμο Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλο.
To masterclass θα είναι ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα 120 χρόνια της συναρπαστικής σχέσης ταινίας-κινούμενης εικόνας και μουσικής. Οι σταθμοί του ταξιδιού: από την μονοδιάστατη δομή της πρώτης, βωβής, κινηματογραφικής περιόδου (1900-1925) με την παρουσία του πιανίστα που με «αθωότητα» συνόδευε την ταινία, μέχρι τον πιο εμπλουτισμένο ρόλο του ερμηνευτή της ορχήστρας ή το σινε-όργανο, στο Καλιγκάρι του Παμπστ. Από τις πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων του Walt Disney μέχρι τον Μαξ Στάινερ, τον Νίνο Ρότα, τον Χατζιδάκι και τον Ιγκλέσιας μέχρι τον Vangelis για το Blade Runner και τον Νιούμαν για το Skyfall. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μιας αέναης σχέσης που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Περιήγηση
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής με την πόλη του Βερολίνου, το φεστιβάλ θα διοργανώσει, το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, 12:00 – 15:00 για τους κινηματογραφιστές και τους καλεσμένους του μια περιήγηση σε αξιοθέατα και γειτονιές της πόλης, που ενδεχόμενα, δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν. Είναι μια ευκαιρία να δουν οι καλλιτέχνες και οι φεστιβαλιστές την πόλη “με άλλο μάτι” αλλά και να γνωριστούν μεταξυ τους.
Κριτική Επιτροπή
Tην Κριτική Επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος Emerging Greeks Competition συνθέτουν οι:
Bernd Buder
Γεννήθηκε το 1964 στο Δυτικό Βερολίνο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Freie Universität. Το διάστημα 1996 – 2005 ήταν διευθυντής προγράμματος στον κινηματογράφο Berliner Filmkunsthaus Babylon, καθώς και προγραμματιστής σε διάφορα φεστιβάλ (Turkish Film Week Berlin, goEast Film Festival, dokumentArt Neubrandenburg, Prishtina FilmFestival). Από το 1996 συνεργάζεται με το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Cottbus σε διάφορες θέσεις: έρευνα, εκπρόσωπος Τύπου, curator. Aπό το 2011 έως 2014 ήταν Διευθυντής του connecting cottbus, το αναπτυξιακό τμήμα του φεστιβάλ Cottbus και είναι διευθυντής Προγράμματος του φεστιβάλ από το 2015. Από το 2021 είναι διευθυντής Προγράμματος του Jewish Film Festival Berlin / Brandenburg. Είναι επίσης προγραμματιστής στο “Cinedays” του ευρωπαϊκού φεστιβάλ των Σκοπίων και τελεί σύμβουλος προγράμματος στο τμήμα Forum της Berlinale. Εργάζεται επιπλέον, ως κριτικός, ως ομιλητής και είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Valeska Neu
Μετά τις σπουδές της στη Σύγχρονη Ιστορία, τη Δημοσιογραφία και τον Κινηματογράφο στη Γερμανία και τη Γαλλία, η Valeska ασχολείται με το σινεμά από το 2002 γράφοντας για ιντερνετικά περιοδικά, διοργανώνοντας φεστιβάλ κινηματογράφου και δουλεύοντας ως σύμβουλος σε κινηματογραφικά project. Εργάστηκε σε εταιρείες παραγωγής arthouse
πριν ενταχθεί το 2010 στην ομάδα της εταιρείας πωλήσεων Films Boutique με έδρα το Βερολίνο. Στην εταιρεία εργάστηκε, αρχικά, ως Υπεύθυνη φεστιβάλ και από το 2016 είναι Υπεύθυνη πωλήσεων για τις σκανδιναβικές χώρες, την Ανατολική Ευρώπη και Ασία και επιβλέπει τον τομέα TV και VOD. Η Films Boutique είναι εταιρεία πωλήσεων που εδρεύει στο Βερολίνο, με focus στις arthouse ταινίες και τα ντοκιμαντέρ.
Νίκος Λυγγούρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1972 έως το 1979 έγραφε κριτική κινηματογράφου στο περιοδικό “Σύγχρονος Κινηματογράφος”. Μεταξύ 1974 και 1978 σπούδασε σκηνοθεσία και κινηματογράφο στο Μόναχο. Αρχισε να γυρίζει ταινίες και ντοκιμαντέρ, κυρίως ελληνο-γερμανικές συμπαραγωγές, μεταξύ άλλων: “Ομίχλη Κάτω απ’ τον Ηλιο” (1979), “Ερεβος” (1989), “Καρδιά από Πέτρα” (1994 – Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995), “Καλοκαιρινές Αστραπές” (2004 – Καλύτερη Ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004), “Οι Εραστές της Αξού” (2007 – Βραβείο Fipresci και Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 2008, Orpheus Award στο Los Angeles Greek Film Festival 2008), “Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ” (2012), “Ο διάλογος του Βερολίνου” (2017). Επιπλέον έχει γυρίσει documentary features με συνεντεύξεις καλλιτεχνών όπως οι Raoul Coutard, Jacques Doillon, Paul Vecchiali, Alexander Sokurov και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για το WDR και το 3SAT. Ο Νίκος Λυγγούρης ζει στο Βερολίνο.