Φεστιβάλ Grecomania: ελληνικές μουσικές με άρωμα Θεσσαλονίκης στις Βρυξέλλες

Τη νέα μουσική σκηνή που «πατάει» στην ελληνική παράδοση και αφήνει το δικό της σύγχρονο στίγμα παρουσιάζει το διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες το φεστιβάλ Grecomania.

Τέσσερα διαφορετικά και εξίσου συναρπαστικά μουσικά σχήματα θα περάσουν φέτος από την σκηνή του Muziekpublique στην place du Bastion 3 στις Βρυξέλλες:

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Χριστίδης και η Ρία Ελληνίδου, μια από της σημαντικότερες νέες φωνές της εποχής μας, ενώνονται για να παρουσιάσουν την δική τους ματιά για την ελληνική μουσική του χθες και του σήμερα.

Στη συνέχεια της βραδιάς, η Πριγκηπέσσα, η μουσική ομάδα που παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, ρεμπέτικα της δεκαετίας του ’30, και λαϊκή μουσική και έρχεται από το ομώνυμο μουσικό στέκι Πριγκηπέσσα της Θεσσαλονίκης, σημείο αναφοράς της ελληνικής μουσικής σκηνής της πόλης.

Το Σάββατο 22 Σάββατο, το Φεστιβάλ παρουσιάζει τα Kadinelia, ήτοι το Θανάσης Ζήκα και την Εύη Σεϊτανίδου,  που  ανασκευάζουν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν πάνω σε στοιχεία από ηπειρώτικα, blues, funk, gypsy ακούσματα παντρεύοντας την ελληνική παραδοσιακή με τη διεθνή μουσική. Συνθέτουν και ενορχηστρώνουν τα κομμάτια τους με δύο λαϊκές κιθάρες, ιδιαίτερης κατασκευής.

Και τέλος, οι Drom, μια μουσική κολεκτίβα που αντλεί ήχους και χρώματα από τις μελωδίες των τσιγγάνων του χθες και τις παντρεύει με τ’ αρώματα των Βαλκανίων και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Πάνω σε ξέφρενους ρυθμούς αυτοσχεδιάζει με κέφι κι ενέργεια χαράζοντας μια διαδρομή που ξεκινά από την Ήπειρο, περνά από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, τη Σόφια, το Βελιγράδι και φτάνει στο Βουκουρέστι.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: www.newsville.be