Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Η Αγγελική Κωστή για την ποίηση ως “όπλο δικαιοσύνης”

Η τελευταία ποιητική συλλογή της ομογενούς ποιήτριας Αγγελικής Κωστή, «The Heart of the Advocate», διερευνά τι σημαίνει να υπερασπίζεται κανείς το δίκαιο στον σύγχρονο κόσμο.

Η ποιήτρια ξεκινά από την αρχή. Επιστρέφει στις παιδικές της αναμνήσεις, τότε που διεκπεραίωνε τις γραφειοκρατικές υποθέσεις των Ελληνοκύπριων γονιών της. Θυμάται τα σχολικά της χρόνια, αλλά και την περίοδο που πέρασε μέσα στις δικαστικές αίθουσες -εκθέτοντας σε κάθε στάδιο, συχνά, το χάσμα μεταξύ του νόμου και της δικαιοσύνης

Η Αγγελική Κωστή θεωρεί την ποίηση και τη συγγραφή ως «δρόμους» προς τη δικαιοσύνη. Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», περιγράφει τη συλλογή της ως μια ποιητική διαδρομή «από την έδρα του δικαστηρίου σε ένα παράθυρο, απ’ όπου μπορείς να δεις τον ορίζοντα, γνωρίζοντας ότι η δικαιοσύνη και η ισότητα προορίζονται για όλους».

«Πρόκειται για τη διεκδίκηση ή την αποκατάσταση της παρουσίας μου στον χώρο του δικαστηρίου, αλλά και της παρουσίας άλλων γυναικών – είτε ως συνηγόρων, είτε ως μαρτύρων, είτε ως επιζώντων, είτε ως θυμάτων», εξηγεί η ποιήτρια.

Η ίδια έχει καθίσει στα δικηγορικά έδρανα. Παραιτήθηκε σε νεαρή ηλικία για να αφοσιωθεί στη δημιουργική γραφή, αλλά τα πέντε χρόνια που εργάστηκε ως δικηγόρος την καθόρισαν ανεξίτηλα.

«Σημαδεύτηκα», λέει, «και αυτό είναι που εξερευνώ στο βιβλίο».

«Παραδοσιακά, πιστεύουμε ότι εκείνος που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας είναι ένας δικηγόρος. Στη συλλογή αυτή προτείνω ότι όλοι μπορούμε να υπερασπιστούμε τους συνανθρώπους μας. Ένας πραγματικά καλός συνήγορος χρειάζεται συμπόνια, ενσυναίσθηση και σεβασμό».

Για εκείνη, η υπεράσπιση πέρασε από την αίθουσα του δικαστηρίου στο δωμάτιο όπου άρχισε να γράφει. Η ποίηση τής έδωσε την ευκαιρία να δώσει φωνή στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιστορίες των προγόνων της που δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν και δεν ήξεραν να γράφουν.

Ανατρέχει στις ρίζες της. Οι γονείς της, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο και δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν, δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τα… ψιλά γράμματα των επίσημων εγγράφων.

«Έτσι ανέλαβα εγώ», λέει. «Μου ήρθε φυσικά να γίνω ανεπίσημα ο συνήγορός τους. Μέσα από κάποια ποιήματα αναδεικνύω τις προκλήσεις ενός παιδιού που προσπαθεί να λύσει τις γραφειοκρατικές υποθέσεις του αγαπημένου του πατέρα».

Μεγαλώνοντας, ήθελε να αναλάβει αυτό τον ρόλο και επίσημα, και έτσι έγινε δικηγόρος. Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι είχε να αντιμετωπίσει «παλιούς, ξεπερασμένους νόμους» καθώς και την αδικία.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που άκουσε στη Νομική Σχολή από μια καθηγήτρια υψηλού κύρους ήταν: «Αν νομίζετε ότι η Νομική έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη, φύγετε τώρα».

Το να σου λένε εξ αρχής ότι η Νομική δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη Δικαιοσύνη είναι αρκετά απογοητευτικό για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κάνει τη διαφορά και να υπερασπιστεί τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.

«Στο δικαστήριο συνειδητοποιείς ότι αυτοί που έχουν τον πλούτο και τη δύναμη διαθέτουν και την καλύτερη νομική ομάδα, άρα και τον χρόνο να βρουν τα νομικά “παραθυράκια” για να ξεφύγουν».

Έτσι, η Κωστή αποφάσισε να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα: «Όλοι μπορούμε να προσπαθήσουμε για δικαιοσύνη και ισότητα. Η ποίηση είναι μια οδός. Η συγγραφή είναι μια οδός. Οι λέξεις έχουν τόση δύναμη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή της στο “Νέο Κόσμο”.

Η ποιητική συλλογή «The Heart of the Advocate»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Liquid Amber Press.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Κίτσος: Η πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος της Γενεύης μιλά για την Ελλάδα που “κρατάει πάντα στην καρδιά της” (audio)
της Ελένης Κωστάκη Η πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος της Γενεύης, Χριστίνα Κίτσος καλεσμένη στη "Φωνή της Ελλάδας" και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας» με τη Μίνα Ράλλη, ξετύλιξε  το κουβάρι της πορεία της στην πολιτική και μοιράστηκε με το κοινό τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώ...
Ημέρα Μνήμης Κωνσταντίνου Καβάφη στην Πόλη με τη συμμετοχή της αλεξανδρινής ομογένειας
Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Κοινότητας Νεοχωρίου, θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη από τις 24 έως 27 Απριλίου 2025. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι Έλληνες από την Αλεξάνδρεια θα επισκεφτούν προσκυνηματικώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα γίνουν δεκτοί από τη...
UNESCO: Η Αυστραλία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της καθιέρωσης Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δια της Μονίμου Αντιπροσώπου της στην UNESCO αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να ψηφίσει υπέρ της Αναγνώρισης Διεθνούς Ημέρας την 9 Φεβρουαρίου για τη Ελληνική Γλώσσα. Η Αυστραλία δια της εκπροσώπου της, αρνήθηκε να συναινέσει με τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν την εκτελεστική...
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας σε πασχαλινό γεύμα με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος παρακάθισε σε γεύμα έχοντας ως συνδαιτυμόνες συνεργάτες και φιλικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese. Παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Στα...
Το Πάσχα των Ελλήνων της Αργεντινής
Μια «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο εορτασμός του Πάσχα για τους Έλληνες της Αργεντινής. «Ο εορτασμός του Πάσχα στη διασπορά —και ειδικά στην Αργεντινή— είναι μια πράξη μνήμης και αγάπης. Είνα...
Χιλιάδες ομογενείς γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στην Αυστραλία
Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας γιόρτασε και φέτος με μεγαλοπρέπεια και μαζική συμμετοχή το Πάσχα. Σε κλίμα κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία της Ανάστασης σε όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αυστραλίας, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για να πουν «Χριστός Ανέστη». Χιλιάδες ομο...