Η αγαπημένη από το κοινό της αυστραλιανής παροικίας διάλεξη του ιστορικού Leonard Zaniszewski και της ομογενούς φωτογράφου Έφης Αλεξάκη με τίτλο ‘In Their Own Image: A History of the Hellenic Presence in Australia, 1810’s to Present’ θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου στην Αθήνα στο κτίριο της αυστραλιανής πρεσβείας.
Το καλλιτεχνικό δίδυμο είναι γνωστό μεταξύ άλλων για το ερευνητικό τους έργο που έχει οδηγήσει στην έκδοση του βιβλίου ‘Greek Cafes and Milk Bars of Australia” και τη διοργάνωση διαλέξεων μεταξύ άλλων που αναδεικνύουν τη σύνδεση του ελληνικού στοιχείου με τη γέννηση του φαινομένου μιλκ μπαρ στη χώρα.
Η συγκεκριμένη διάλεξη όμως είναι ευρύτερη και καλύπτει τα στάδια της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία σε βάθος 200 χρόνων.
Ξεκινώντας από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, το ελληνικό στοιχείο άρχισε να επεκτείνεται με δέλεαρ το “κυνήγι του χρυσού”, ενώ μέχρι και το 1890 περίπου οι πρώτες κοινότητες Ελλήνων είχαν ήδη εγκατασταθεί σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ.
Η αναδρομή του Zaniszewski και της Αλεξάκη ξεκινά από εκείνη την εποχή και προχωρά σταδιακά στις περιόδους της μαζικής μετανάστευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καλύπτοντας πτυχές ιστορικής αλλά και κοινωνικοπολιτικής βαρύτητας όπως τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τα πλοία που έρχονταν γεμάτα…νύφες.
Η διάλεξη ταξιδεύει το κοινό μέχρι τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της ομογένειας στην Αυστραλία, με τον πληθυσμό των Ελλήνων – συμπεριλαμβανομένων των δεύτερης και τρίτης γενιάς – να εκτιμάται πως ξεπερνά πλέον τις 500.000.
Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που αναδεικνύει η ιστορική παρουσίαση, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές, είναι η διαφορετικότητα και ανομοιογένεια εντός της ελληνικής κοινότητας, μια μικρογραφία της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Αυστραλίας όπου και εντάσσεται.