«Η Δική μας Πόλη»: Αφιέρωμα στον Τόμας Μπέρνχαρντ | 10.06.2024, 19:00

Ο σπουδαίος συγγραφέας είναι γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πρωτίστως ως πεζογράφος, δευτερευόντως ως δραματουργός. Υπάρχει όμως και μια άλλη ιδιότητά του, εκείνη του ποιητή. Η εκπομπή θα σταθεί αρκετά σε αυτήν την πλευρά του για την οποία θα μιλήσει η μεταφράστρια του συνολικού έργου των ποιημάτων που φέρει τον τίτλο «Άπαντα τα ποιήματα», Χριστίνα-Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.

Η συγγραφέας, μεταφράστρια και ποιήτρια θα αναφερθεί στην περιπετειώδη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα, στις συνθήκες που τον ώθησαν να βρίσκεται απέναντι στα καθεστώτα των χωρών που έζησε, ασκώντας δριμύτατη κριτική μέσα από το σπουδαίο και βραβευμένο έργο του και προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Ο Μπέρχνχαρντ θεωρούσε ότι όλα είναι γελοία στην προοπτική του θανάτου και γι αυτό, στα πολλά αυτοβιογραφικά του κείμενα, έγραφε «είμαι ενδεχομένως για όλη μου την ζωή αρνητικός συγγραφέας, αλλά πρέπει να πω ότι αισθάνομαι απολύτως καλά σ’ αυτόν τον ρόλο· δεν μ’ εξοργίζει καθόλου. Γιατί οι άνθρωποι λένε ότι είμαι ένας αρνητικός συγγραφέας, ενώ είμαι, συγχρόνως, ένας θετικός άνθρωπος…».

Η Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου θα διαβάσει ποιήματα από το συνολικό ποιητικό έργο του κορυφαίου αυτού συγγραφέα ενώ στην εκπομπή θα μιλήσει και η ηθοποιός Μπέτυ Αρβανίτη, που έχει ανεβάζει θεατρικά έργα του στην Ελλάδα. Θα ακουστεί μουσική από το έργο του Σούμπερτ «χειμερινό ταξίδι» που άρεσε πολύ στον Μπέρνχαρντ.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

Μετάδοση: Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 19.00-20.00 ώρα Ελλάδας

Επανάληψη : Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 ώρα Ελλάδας 05.00-06.00