Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

Η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, είναι γνωστό. Όμως το να ξεπεράσει το έργο του καλλιτέχνη τα σύνορα δεν είναι καθόλου δεδομένο, ούτε και εύκολο. Γι’ αυτό και όταν Έλληνες δημιουργοί έχουν παρουσία στο εξωτερικό, η τιμή για τη χώρα καταγωγής τους είναι μεγάλη. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο, όπως αυτή, που ο πολιτισμός δοκιμάζει τις αντοχές του.

Φωτεινά νέα, λοιπόν, καθώς το καλοκαίρι η Μαρία Ζερβός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εικαστικός είναι καλεσμένη στο διεθνές πρόγραμμα (art residency) του παγκοσμίου φήμης οργανισμού International Studio & Curatorial Program (ISCP). Εκεί, θα παρουσιάσει ένα καινούριο βίντεο και μια σειρά από σχέδια ακουαρέλας σε χαρτί, εστιάζοντας για μια ακόμη φορά σε θεματικές σχετικά με τον τόπο και την ουτοπία, τη φύση και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του ISCP- ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα εικαστικών τεχνών της Νέας Υόρκης και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, η Μαρία Ζερβός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εκθέσει το έργο της στο εργαστήρι της με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ενώ θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και διαδικτυακές δράσεις. Στόχος, η ευρύτερη κατανόηση της δουλειάς της, καθώς και ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές καλλιτεχνικό επίπεδο.
Τη συμμετοχή της στηρίζει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ως μέρος των δράσεων του έτους 2020 για τη διασφάλιση της προβολής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα, συγκεκριμένα από 25 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου,  η εικαστικός Μαρία Ζερβός συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “All Together Now” που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (art-tounta.gr). Έπειτα από δύο μήνες απομόνωσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είκοσι επτά Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, παλιοί και νέοι συνεργάτες της γκαλερί, ένιωσαν την ανάγκη να μαζευτούν ξανά όλοι μαζί, αφού αποδείχθηκε περίτρανα όλο αυτό το διάστημα ότι όσο ανακουφιστική κι αν ήταν η διαδικτυακή θέαση εκθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει τη φυσική επαφή με το καλλιτεχνικό έργο. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα  Πέμπτη 25 Ιουνίου με διευρυμένο ωράριο, από τις 12:00 έως τις 21:00, ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Η Μαρία Ζερβός είναι εικαστικός με καταγωγή από την Αθήνα. Σπούδασε εικαστικά στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη. Η δουλειά της περιλαμβάνει σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, με την ίδια να πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στα δικά της βίντεο-projects. Μέσα από το έργο της, η δημιουργός ερευνά την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και δύο χρόνια αργότερα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Emerson College της Βοστώνης.
Δουλειά της Ζερβός έχει παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως σε διοργανώσεις, γκαλερί και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ίδρυμα Ωνάση), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, καθώς και σε πολυάριθμες εκθέσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.
Έργα της ανήκουν σε συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (EMST), του Δ. Δασκαλόπουλου και της συλλογής Μπέλτσιου. Της έχουν απονεμηθεί βραβεία για το καλλιτεχνικό της έργο, υποτροφίες και χορηγίες μεταξύ άλλων από το ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το Mondriaan Fund, το AFK στην Ολλανδία και το Arte Laguna International Art Prize Award στη Βενετία. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της στην ιστοσελίδα: www.maria-zervos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την “Κραυγή Γυναικών” αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κιν/φου Μονάχου (audio)
Με το κλασικό αριστούργημα του Ζιλ Ντασέν "Κραυγή Γυναικών" του 1978 αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Μονάχου. Το φετινό πρόγραμμα αφιερώνεται στις δυνατές γυναικείες προσωπικότητες – μπροστά ή πίσω από τις κάμερες – και τις θέτει στο κέντρο των προβολών. Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα δούμε γ...
«Proika Project»: Μια βιωματική, σύγχρονη ματιά στην ελληνική κουλτούρα στην Αυστραλία
Φωτογραφίες τραβηγμένες σε επιλεγμένα σπίτια Ελλήνων μεταναστών, με ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά και ιστορίες που εξερευνούν την πορεία ζωής των ιδιοκτητών, Θώμης Καλαβριανού, Παναγιώτας Μαυραγάνη και Χριστίνας Μπουρσινού, παρουσιάζει το «Proika Project», η νέα πολυμεσική έκθεση που ξεκινά την ερχό...
Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στο Τορόντο – Συμμετοχή στο Economic Forum III και επαφές με την ελληνική ομογένεια
Το Τορόντο επισκέφτηκε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, όπου, συμμετέχοντας στο Economic Forum III, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα, καθώς και...
To Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής “Praxis 9” στο Λονδίνο
Τον Μάιο του 2024, παρουσιάστηκε στην Οξφόρδη, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής που διοργανώνει η ελληνική θεατρική ομάδα της Οξφόρδης “Praxis”. Στις 30 Νοεμβρίου 2024, το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Hellenic Centre. Η ηθο...
Τα “Ερωτήματα” του Νίκου Γραικού από το Παρίσι, αναζητούν απαντήσεις στην Αθήνα (audio)
Το βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Νίκου Γραικού “Ερωτήματα – Μια ζωή γεμάτη ερωτηματικά και θαυμαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού αναλογίου τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στον χώρο της Θρυαλλίδας στο Θησείο και παρουσιάζεται για δεύτερη φορά απόψε Τετάρτη 13 ...
ΠΟΣΔΕΠ: Συνεχίζεται το brain drain στα ελληνικά πανεπιστήμια λόγω δυσμενούς μισθολογικής μεταχείρισης
Η κατάσταση του brain drain δεν αλλάζει για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού η υποχρηματοδότηση και η δυσμενής μισθολογική μεταχείριση ερευνητών και καθηγητών, αποθαρρύνει νέους από το να επιστρέψουν, υποστηρίξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) σε...