Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας και Περιχώρων γιόρτασε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της

Στις 30 Νοεμβρίου 2024 η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας και Περιχώρων γιόρτασε τα 80 χρόνια του συλλόγου από την ίδρυση του στo “LE BUZ MARSEILLE”.

Παρόντες ήταν ο πατέρας Αμβρόσιος που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο, ο Λιμενάρχη στη Μασσαλία κ. Ιωάννη Μαργαρώνη, πολλοί επικεφαλής των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων Μασσαλίας και Περιχώρων επίσης και από άλλες επαρχίες.
Αυτή η μεγάλη βραδιά συγκέντρωσε όλες τις γενιές, τις παλιές, τις σημερινές και τις μελλοντικές που σε λίγα χρόνια θα αναλάβουν τη σκυτάλη.
Επί 80 χρόνια η Ελληνική Ένωση έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο, αυτόν της προβολής της Ελληνικής παράδοσης, της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού… Συνεχίζει και θα συνεχίζει ακόμη.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, σε μεγάλη οθόνη προβλήθηκαν παλιές φωτογραφίες μελών του συλλόγου. Αυτές οι φωτογραφίες θύμισαν στους παρευρισκόμενους
συγκινητικές αναμνήσεις. Εξαιρετική πρωτοβουλία που επέτρεψε στα παιδιά να δουν τους γονείς και τους παππούδες τους όταν ήταν νέοι.

Ομιλία του Προέδρου Πέτρου Θεοδωράκη, για τα 80 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας και Περιχώρων

“Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Με μεγάλη συγκίνηση και απέραντη περηφάνια παίρνω τον λόγο σήμερα τιμήσω τον εορτασμό της 80ης επετείου ίδρυσης της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας και Περιχώρων.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση.
Η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας ιδρύθηκε το 1944 και είναι σύλλογος που εκπροσωπεί τους ομογενείς στην περιοχή μας. Προερχόμενος από διάφορους προπολεμικούς συλλόγους, κυρίως την Ελληνική Αθλητική Ένωση που ιδρύθηκε το 1924, έγινε ο σημαντικότερος Ελληνικός σύλλογος στην περιοχή της Μασσαλίας του 20ού αιώνα. Σηματοδότησε την αρχή μιας γαλλοελληνικής φιλίας στη μεταπολεμική Μασσαλία.
Φιλοδοξία των 12 ιδρυτικών μελών ήταν η δημιουργία ενός Ελληνικού κέντρου στη Μασσαλία με πολυάριθμες δραστηριότητες. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτιζόταν από τον Δημήτριο ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ,Πρόεδρο, ιδρυτή , Αναστάσιο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ, Γεώργιο ΜΠΑΛΑΛΑ, Πέτρο ΜΠΑΛΑΛΑ, Ισίδωρος ΚΑΛΦΑ, Κωνσταντίνος ΚΙΤΑΝΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΤΣΟΥΛΙΔΗΣ, Νικόλαος ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ, Κωνσταντίνος ΜΠΑΛΑΛΑΣ, Ρενέ ΕΡΜΙΔΗΣ, Ευάγγελο ΡΙΖΟΣ και Εμμανουήλ ΞΥΝΙΔΗΣ.
Η εκπαίδευση ήταν πάντα προτεραιότητα για τον σύλλογό μας. Αν και η Ελληνική Ένωση δικές της εγκαταστάσεις στις απαρχές της, η Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας διέθεσε γενναιόδωρα τους απαραίτητους χώρους. Μέχρι το 1971, οι μισθοί των δασκάλων καταβάλλονταν από την Ελληνική Ένωση, που διατηρούσε σχολεία σε πολλές πόλεις της περιοχής (ΣΑΛΕΝ-ΝΤΕ-ΖΙΡΩ, ΠΟΡ-ΣΑΙΝ-ΛΟΥÏ-ΝΤΥ-ΡΟΝ, ΠΟΡ-ΝΤΕ-ΜΠΟΥΚ, ΜΑΡΤΙΓΚΕΣ, AUBAGNE και ΜΑΣΣΑΛΙΑ). Σήμερα οι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και ευχαριστούμε θερμά για την αφοσίωσή τους την Ελένη ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και την Ιωάννα ΜΟΥΣΙΚΟΥΔΗ
Το 1981, αποκτήσαμε τις εγκαταστάσεις μας στην rue Roussel Doria 27, χρηματοδότηση κατά 90% από δικούς μας πόρους και 10% από επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος.
Κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, μαθήματα ελληνικών χορών, Χορευτικές Ομάδες, παραστάσεις, μαθήματα τραγουδιού (με την Καλλιρόη ΡΑΟΥΖΕΟΥ), πολιτιστικές εκδρομές, αστικοί ιστορικοί περίπατοι στη Μασσαλία στα αχνάρια των Ελλήνων, και άλλα πολλά υπήρχαν και υπάρχουν στο πρόγραμμα του συλλόγου μας.
Έχουμε επίσης ξεκινήσει εργαστήρια για νήπια, και θα ήθελα να χαιρετίσω τις μητέρες που ασχολούνται με αυτά: την Εύα, την Αγγελική και τη Γεωργία που τα διευθύνουν.
Πρόσφατα ανοίξαμε τμήματα μπουζουκιού με τον Τάσο, που έχουν μεγάλη επιτυχία.Η γαλλοελληνική μας βιβλιοθήκη “Δημήτριος ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ”, που δημιουργήθηκε το 2001, διαθέτει περισσότερα από 1000 βιβλία στα ελληνικά και στα γαλλικά. Διοργανώνουμε επίσης λογοτεχνικές συναντήσεις και προβολές ελληνικών ταινιών ντοκιμαντέρ.
Η Ελληνική Ένωση συμμετέχει επίσης ενεργά σε ανθρωπιστικές δράσεις για να βοηθήσει την Ελλάδα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να αποτίσω φόρο τιμής στους διαδοχικούς προέδρους που επέτρεψαν στον σύλλογό μας να παραμείνει ζωντανός και ενεργός. Ανάμεσά τους, ο Δημήτριος ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Γεώργιος ΠΑΡΑΒΑΣ, ο Ρενέ ΕΡΜΙΔΗΣ, ο Ομέρ ΠΑΤΡΙΣ, ο Στέλιος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ο Στέλιος ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ, δύο από τα παιδιά του συνεχίζουν να μας βοηθούν, ο Γεώργιος ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ο Κωνσταντίνος ΜΥΚΩΝΙΑΤΗΣ και ο Δημήτριος ΑΚΑΡΤΖΟΥ που όλοι γνωρίζουν με το (χαϊδευτικό) όνομα Τζίμι . Ο Τζίμι, ο οποίος με τα 34 χρόνια προσφοράς του στην Ελληνική Ένωση σημάδεψε έντονα την ιστορία του συλλόγου μας. Μέσα από τις κόρες του Nadine και Hélène που είναι εδώ σήμερα, θα ήθελα σε αυτήν την επέτειο να χαιρετίσω τον Τζίμι πολύχρονη και άψογη προσφορά του.
Η αφοσίωση όλων αυτών των διαδοχικών προέδρων και η ηγεσία τους ήταν ουσιαστική και αποτελεί, για μένα, παράδειγμα.
Είμαστε περήφανοι που φέρνουμε τον αυθεντικό μας πολιτισμό στη νότια Γαλλία και ευχαριστώ θερμά τα μέλη του συλλόγου, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Γρηγόρη Χρηστίδη, Ναταλί Πατενιώτη Serra, Nicole D’Aguanno, Κατερίνα Σταυρινού , Ιωάννα Μουσικούδη, Patrick Ducret, Ρόμπερτ Μανώλη και Jean-Michel Scognamiglio. Αυτοί οι σύμβουλοι ακολουθούν τα βήματα προηγούμενων συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων του ΤΑΣΟΥ, και του ΑΝΤΟΥΑΝ που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους”.

Πηγή: Panhellenic Post

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης
Μεγάλη επετειακή συναυλία, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης. Η συναυλία, η οποία περιελάμβανε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος ...
Μελβούρνη: Συνεχίζονται τα Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών
Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) ανακοινώνουν τη συνέχιση του επιτυχημένου διαδικτυακού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Ελληνικά για Αρχάριους» και για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της πανδημίας, απευθύνεται σε παι...
Αιγυπτιώτισσα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον κλασικό Μαραθώνιο
Του Νίκου Νικηταρίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Η Ζωζώ Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951 και επαναπατρίστηκε το 1967, οπότε και άρχισε να προπονείται στον ¨Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης¨ στα 200 και 400 μέτρα. Την επόμενη χρονιά συνάντησε τον προπονη...
Το “brain drain” στo Ελληνικό Κοινοβούλιο
Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, του βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Φίλιππου Φόρτωμα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με αντικείμενο το φλέγον ζήτημα της δημογραφικής πολιτικής, του braindrain και της γήρανσης του πληθυσμού με θέμα: «Επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο:...
Νότια Αυστραλία: Επιστρέφει δυναμικά αυτό το Σαββατοκύριακο το Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore
Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στο ημερολόγιο της Νότιας Αυστραλίας, το Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore, επιστρέφει δυναμικά αυτό το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιανουαρίου, «μεταμορφώνοντας» την γραφική παραλία Semaphore σε χώρο γιορτής της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού. Με θέμα «Ό...
Μόναχο – Ο απόδημος ελληνισμός υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση
 Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου τον Ελληνισμό της πόλης την Κυριακή 19-01-2025, έτσι ώστε να πιεστεί η ελληνική πλευρά να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού και 1ου Γυμνασίου (στεγάζονται σε κτίριο του οποίου τον Ιούλιο λήγει το συμβόλαιο και ...