Η επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Oμογένεια

Στην Federation Square της Μελβούρνης ανέμιζαν χθες οκτώ μεγάλες, ελληνικές σημαίες τιμώντας την ελληνική, εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Τις γαλανόλευκες προσέφερε το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης και η έπαρσή τους έγινε με περιορισμένο κοινό, λόγω των περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ έψαλε τον εθνικό ύμνο, φανερά συγκινημένος, μέσα στον άδειο από πιστούς ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου λόγω των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ακολουθία έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Όπως τόνισε ο Πατριάρχης, «κοντά μας ήταν όλοι όσοι πέρασαν από αυτή εδώ την εκκλησία. Ήταν χιλιάδες σήμερα κι ας ήμασταν τόσοι λίγοι, γιατί δεν μετράμε σε αριθμούς, αλλά σε καρδιές, σε δάκρυα, σε ελπίδες, σε προσδοκίες».

Στον επίσης άδειο από πιστούς Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, σύμφωνα με τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος απηύθυνε δέηση για την ίαση των ασθενούντων.

Εγκύκλιο για την εορτή του Ευαγγελισμού και την 199η επέτειο της Επανάστασης του 1821 απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προς τους πιστούς, τονίζοντας ότι «η ελευθερία που μας παρέδωσαν οι ήρωες του ᾽21, δοκιμάζεται σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοιού, αν αναλογιστούμε τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα