Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 20:00 - 21:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΕΠΟΜΕΝΟ 21:00 - 23:00
Φθινόπωρο με το Αρχείο της Φωνής της Ελλάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΕΡΑ 5 στις πέντε ηπείρους

(με 5 τραγούδια για θάλασσα)


Ημερολόγιο Γέφυρας 17.07.2024 

Το πέμπτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, γνωστό πλέον ως “Η Φωνή της Ελλάδας”, ακούγεται δυνατά εκπέμποντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες.

Στο πρόγραμμα του σταθμού έχουν ειδική θέση οι Έλληνες ναυτικοί που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου. Είτε ως ΕΡΑ 5 είτε ως Φωνή της Ελλάδας, στόχος μας ήταν ανέκαθεν ένα διαδραστικό ραδιόφωνο, ένα ραδιόφωνο που δίνει φωνή στους ναυτικούς μας, τους κρατά συντροφιά και μοιράζεται τις εμπειρίες και τις αξέχαστες ιστορίες τους. 

«Μαζευόμασταν στη Γέφυρα και ακούγαμε πάντα τη Φωνή της Ελλάδας. και αυτό ήταν για μας η Φωνή. Μια γέφυρα με τους δικούς μας και την πατρίδα.»

Κάπως έτσι ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 αυτή η στήλη στην ιστοσελίδα της Φωνής της Ελλάδας,  με τίτλο “Ημερολόγιο Γέφυρας“.  Για όλους τους ναυτικούς αλλά και για όσους  θέλουν να μοιραστούν με τη Φωνή της Ελλάδας βιώματα και συναισθήματα. Ένα “ασφαλές λιμάνι” που φιλοξενεί video, φωτογραφίες, κείμενα, ποιήματα, σκέψεις, όνειρα, μνήμες, περιστατικά από τη ζωή στη θάλασσα.  

Καθώς ο αριθμός ‘πέντε’ και η θάλασσα είναι συνυφασμένα με τη Φωνή της Ελλάδας, το σημερινό  “Ημερολόγιο Γέφυρας” φιλοξενεί πέντε τραγούδια θαλασσινά, αφιερωμένα στους ακροατές της Φωνής της Ελλάδας σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. 


1. Γιάννης Μαρκόπουλος – Η Θάλασσα
(Οργανικό) 

Το 1975, κατά την διάρκεια των διακοπών του στον Αγ. Νικόλαο, ο σεναριογράφος Michael J. Bird άκουσε έναν συμπατριώτη του τουρίστα να αναφέρει ότι είχε να έρθει στο νησί από τότε που πολέμησε με τους αντάρτες, στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.  Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της σειράς  “Who pays the ferryman” του BBC2, σε σκηνοθεσία του William Slater και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τη μουσική για τη σειρά συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. 


2. Γιάννης Κούτρας – Kuro Siwo
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Νίκος Καββασίας
Ο Σταυρός του Νότου (1979)

Το Κουροσίβο είναι ένα ισχυρό θερμό θαλάσσιο ρεύμα που διαρρέει τον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, μεταφέροντας θερμό νερό από τους τροπικούς προς τα βόρεια. Η μετάφραση της ιαπωνικής του ονομασίας (‘Kuroshio’) είναι ‘μαύρη παλίρροια’, κατά το βαθύ μπλε χρώμα των νερών του. Το ομώνυμο ποίημα του ‘θαλασσινού’ ποιητή Νίκου Καββαδία μελοποίησε αριστουργηματικά ο Θάνος Μικρούτσικος.


3. Κατιάνα Μπαλανίκα – Κουπαστή 

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Α’ εκτέλεση: Κατιάνα Μπαλανίκα
Από τη θεατρική παράσταση «Έκτο Πάτωμα» (1992)


4. Κατερίνα ΠαπαδοπούλουOpen Seas (Του πελάου) 
Ζωντανή ηχογράφηση στη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, στην Κάρπαθο.
Πρόκειται για διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού του γάμου από το Καστελλόριζο.

Κατερίνα Παπαδοπούλου: Διασκευή, ερμηνεία
Στέφανος Δορμπαράκης:  Κανονάκι, φωνητικά
Γιώργος Κοντογιάννης: Κρητική λύρα, στάμνα, μπεντίρ
Κυριάκος Ταπάκης: Ούτι, ισπανικό λαούτο.
Γιώργος Καρυώτης: Ηχογράφηση, remixing
Χρήστος Αχλαδιώτης: Sound engineer assistant
Κεντρική Διάθεση: Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Από τον δίσκο Notio Toxo in Karpathos (2019)

(Νότιο Ελληνικό Τόξο: “Ένα τόξο που ξεκινά από το Νότιο κομμάτι της Μικρασίας και την Κύπρο και συνεχίζει σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλάδες, Νότια Πελοπόννησο, μέχρι την Κάτω Ιταλία. Περιοχές με κοινά γλωσσικά και μουσικά χαρακτηριστικά, με αδιαμφισβήτητη συγγένεια και μοναδική ελληνικότητα.”)


5. Γιώργος Ανδρέου – Άγιος ο Έρωτας 

…και ένας ύμνος για τον έρωτα και για το καλοκαίρι στο νούμερο 5. 

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ποίηση: Διονύσης Καρατζάς
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Ανδρέου
‘’Χελιδόνια της Βροχής’’ (2000)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μάτι του κυκλώνα στον Ινδικό Ωκεανό
Ημερολόγιο Γέφυρας 10/07/2024 Αυτή είναι η περιπέτεια που έζησε ο καπετάν Στέλιος Κουμπιάς με το πλήρωμά του στο καράβι  «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ι» στις 9 Ιουνίου του 1998, όταν έπεσαν απροειδοποίητα στο μάτι του κυκλώνα και γλύτωσαν ως εκ θαύματος. "Στο μάτι του κυκλώνα" Στο σημερινό δρομολόγιο στο ...
“Lifeboat” (Το φορτηγό «ΙΑ» βυθίζεται)
Ημερολόγιο Γέφυρας 03/07/2024 Ο παλαίμαχος ασυρματιστής Βαγγέλης Μακρόπουλος από την Σύρο μας έστειλε την ακόλουθη ιστορία από το βιβλίο του Χρήστου Ντούνη "Ναυτικά Χρονογραφήματα". Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τα αξονικά κράτη, στα πρώτα πολεμικά χρόνια, διακήρυτταν και προσπαθούσαν να ...
“Ο φίλος μου ο Χάνσεν” – από το αρχείο του Μαντζουράνη Κουναδίνη
Ημερολόγιο Γέφυρας | 19/06/2024 Η Βίκυ Κουναδίνη, κόρη του αείμνηστου ναυτικού από την Σκύρο Ματζουράνη Κουναδίνη, μας έστειλε το παρακάτω κείμενο σχετικά με τη ζωή, το έργο και την πορεία του πατέρα της στη θάλασσα και τα καράβια. Ο Μαντζουράνης Κουναδίνης ήταν Σκυριανός, παιδί Ιδρύμ...
Ταξιάρχης»: ένα από τα 17 παραδοσιακά καΐκια που σώθηκαν από την καταστροφή
Ημερολόγιο Γέφυρας 10/06/2024 Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ «αλιεύσαμε» την ακόλουθη είδηση και την μοιραζόμαστε με τους φίλους των παραδοσιακών σκαφών και της θάλασσας. Ο «Ταξιάρχης» του καπετάν Αντώνη Λογοτριβή είναι ένα από τα συνολικά 17 αλιευτικά ξύλινα σκάφη που διασώθηκαν από το ελληνικό κράτος, ως τεκμήρια ...