Ο βαρύς φετινός χειμώνας στη Μόσχα μοιάζει να «υποχωρεί» για λίγο, όταν ο Δημήτρης Κατσιούρας πιάνει στα χέρια το μπουζούκι του και με φόντο το Παλάτι Τσαρίτσιν, αρχίζει να παίζει ρεμπέτικα και λαϊκά ελληνικά τραγούδια, με τους πιο τολμηρούς ν’ αψηφούν το χιόνι που πέφτει γύρω τους και να πιάνουν τον … χορό.
«Στους Ρώσους αρέσει πάρα πολύ το μπουζούκι αλλά και τα τραγούδια μας», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 34χρονος ρεμπέτης, ο οποίος εν αναμονή της Πρωτοχρονιάς ανέβασε βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να παίζει στο μπουζούκι του και να τραγουδά τη «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη και το χορευτικό συγκρότημα (Dancing Collective) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Oksana Rakcheeva και του Ευστάθιου Νικητόπουλου, να χορεύουν χασάπικο, σ’ ένα απόλυτα λευκό τοπίο.
«Ίσως για πρώτη φορά, οι τοίχοι του Παλάτι Τσαρίτσιν στη Μόσχα, όπου έγιναν τα γυρίσματα του βίντεο, να “αφουγκράστηκαν” τους ήχους του μπουζουκιού», λέει με περηφάνια ο βιρτουόζος μουσικός, ο οποίος παίζει και τραγουδάει στη Μόσχα ελληνικά τραγούδια. «Δεν είναι μόνο η διασκέδαση. Απώτερος στόχος μου είναι, οι Ρώσοι να νιώσουν την ελληνική ψυχή, που συνδέεται με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι», εξηγεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι «μυηθήκαν» στον κόσμο του ρεμπέτικου στη δεκαετία του ’80, όταν στην τότε Σοβιετική Ένωση προβλήθηκε σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας, με εκατομμύρια θεατές, η ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, που πήρε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου κι έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του ρωσικού κοινού.
Ο 34χρονος μουσικός εργάζεται στη Μόσχα από το 2019 στο ελληνικό εστιατόριο του Ηλία Ηλιάδη «Πίτα- σουβλάκι». «Δέκα χρόνια λειτουργίας στην αγορά της πρωτεύουσας κι έγινε δημοφιλής ο δικός μας χώρος εστίασης, που προσφέρει και ψυχαγωγία “αλά ελληνικά”. Εμείς προσφέρουμε τα ελληνικά πιάτα και ο Δημήτρης προσφέρει στους πελάτες μας την ελληνική χαρά», εξηγεί ο κ. Ηλιάδης.
Πράγματι, ο Δημήτρης Κατσιούρας παραδέχεται πως τον συναρπάζει να παίζει στο εξωτερικό και να δείχνει τι θα πει ελληνική μουσική. Αρχισε να ταξιδεύει με σκοπό να διαδώσει το ελληνικό ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι στους άλλους λαούς. Πρώτος του σταθμός ήταν η Τουρκία, στη συνέχεια πήγε στη Ρουμανία ώσπου κατέληξε στη Ρωσία. «Οι Ρώσοι είναι φιλέλληνες. Δεν υπάρχει στη Ρωσία ούτε ένας Ρώσος που να μην αγαπάει την Ελλάδα. Μας θαυμάζουν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αγαπούν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά δεν ξέρουν τον Μάρκο Βαμβακάρη!», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως λέει, έμαθε να παίζει μουσικά όργανα από παιδί. «Μόλις πήρα στα χέρια μου το μπουζούκι, άρχισα να παίζω. Ένας από τους παππούδες μου έπαιζε μπουζούκι, ίσως πήρα από αυτόν τον πόθο και την αγάπη για το συγκεκριμένο μουσικό όργανο », τονίζει, επισημαίνοντας πως «οι Ρώσοι αγαπούν τα γλέντια “με περιεχόμενο”, γι’ αυτό γοητεύονται με τη λαϊκή μας μουσική και τον ελληνικό “μυσταγωγικό” χορό ζεϊμπέκικο», επισημαίνει.
Ο ίδιος μπορεί να γύρισε το βίντεο στη Μόσχα ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η αλλαγή του χρόνου θα τον βρει στη Λάρισα, με την οικογένειά του, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, όπως ορίζει η παράδοση!
Μαζί με τον Δημήτρη Κατσιούρα είναι και ο Ανδριανός Μπακιρτζής, που βρίσκεται και αυτός στη Μόσχα από το 2019, κάνοντας διδακτορικό. «Το ρεμπέτικο και το παλιό λαϊκό τραγούδι είναι νόστος για τους Έλληνες της διασποράς που έφυγαν στα ξένα, ενώ για τους Έλληνες και φιλέλληνες της Ρωσίας, είναι μια καινούρια εμπειρία- “μάθημα ζωής”, μια γέφυρα προς την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας: Προσφυγιά των Ελλήνων της Ανατολής, μετανάστευση, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εμφύλιος, ξανά μετανάστευση, χούντα των συνταγματαρχών…», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακιρτζής.
Οι δύο μουσικοί εντάχθηκαν στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, που φέτος, τις ημέρες των Χριστουγέννων, γιόρτασε τα 17 χρόνια λειτουργίας του, υπό τη διεύθυνση της Θεοδώρας Γιαννίτση.
«Υπάρχει ανάγκη να μάθουν οι Ρώσοι, τουλάχιστον αυτοί που ενδιαφέρονται για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Οργανώσαμε στη Λέσχη “Μιλάμε Ελληνικά” του ΚΕΠ, μια βραδιά, “ελληνικό γλέντι”, όπου μιλήσαμε για την ιστορία του ρεμπέτικου. Στο τέλος διασκεδάσαμε με το μπουζούκι του Δημήτρη Κατσιούρα και τα τραγούδια που ερμήνευσε – ρεμπέτικα και λαϊκά», τονίζει, από την πλευρά της, η Θεοδώρα Γιαννίτση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ