Ως τιμώμενη χώρα συμμετέχει η Ελλάδα στη μεγαλύτερη εικαστική εκδήλωση της Κίνας. Μάλιστα, η ελληνική συμμετοχή με έκθεση σύγχρονης ελληνικής Τέχνης, με τίτλο «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις -Ακολουθώντας την τροχιά των αλλαγών» (Thesis-Antithesis-Synthesis. In the Belt of Change – http://thesis-antithesis-synthesis.site/ ), έχει υπαχθεί από κινεζικής πλευράς στο «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας 2021» και εδράζεται στο διάλογο μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών.
Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας επισημαίνει πως η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική τιμώμενη χώρα της εικαστικής διοργάνωσης στην οποία έχει παραχωρηθεί αποκλειστικό μουσειακό περίπτερο εμβαδού 1400 τ.μ. και πως η ελληνική έκθεση είναι η μόνη που φιλοξενείται σε διακριτό μουσειακό κτήριο-Περίπτερο, στο Ocean Flower Island Museum με 51 έργα (γλυπτά, βίντεο-εγκαταστάσεις, έργα πολυμέσων και ψηφιακή τέχνη) 34 Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνών, διασήμων αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών, (μ.α. Ζογγολόπουλος, Τάκης, Σαμαράς, Χρύσα, Τσόκλης, Βαρώτσος κ.ά.). Ειδικός προσκεκλημένος εκθέτης είναι το Athens Digital Arts Festival (ADAF) με 21 ψηφιακά έργα-βίντεο Ελλήνων καλλιτεχνών σε οθόνες πλησίον της εισόδου Ελληνικού Περιπτέρου.
Η τελετή εγκαινίων της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε βίντεο με ομιλία του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, τον οποίο προλόγισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Πεκίνο, Γεώργιος Ηλιόπουλος.
Ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης που η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη διεθνή Έκθεση Τέχνης «The Tides of the Century», μέσα από την οποία προβάλλονται Έλληνες καλλιτέχνες και οι σύγχρονες τάσεις της ελληνικής τέχνης στο κινεζικό και διεθνές κοινό.
«Σημαντική παράμετρος της φετινής αυτής διοργάνωσης είναι η ταυτόχρονη παρουσίαση του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Ο πλούσιος και εμβληματικός ελληνικός πολιτισμός απετέλεσε ανέκαθεν πυλώνα της τουριστικής οικονομίας στη χώρα. Ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών μας σχέσεων, δεδομένου ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον πολιτιστικό τουρισμό, την ιστορία, τα μουσεία και μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος. Αντίστροφα, ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών και να δώσει επίσης ώθηση στις πολιτισμικές μας σχέσεις», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Χρυσουλάκης αφού υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν υπογράψει από το 2008 Μνημόνιο Συνεργασίας για την πρόληψη της κλοπής, παράνομης ανασκαφής και εισαγωγής – εξαγωγής πολιτισμικών αγαθών, υπογράμμισε ότι η Κίνα στήριξε ενεργά τη συγκρότηση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, μιας πρωτοβουλίας του ελληνικού ΥΠΕΞ με στόχο την αξιοποίηση της σοφίας και παρακαταθήκης μεγάλων αρχαίων πολιτισμών για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων. Επιπλέον, προσέθεσε, στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας για το Έτος Πολιτισμού – Τουρισμού που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2020, οι δύο χώρες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις παραδοσιακές τους σχέσεις, να επιβεβαιώσουν τη φιλία των δύο λαών και να διευρύνουν τη συνεργασία τους με δράσεις στους τομείς του Πολιτισμού και Τουρισμού. Άλλωστε, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως σημειώνεται, Ελλάδα και Κίνα συνεργάζονται για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, στην κατεύθυνση σχετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εικαστική διοργάνωση λαμβάνει χώρα σε 8 μουσεία και περιλαμβάνει 176 έργα από 95 καλλιτέχνες, προερχόμενους από 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, Κορέας, Ιαπωνίας, Ταϊλάνδης, Σιγκαπούρης, Ιράν, καθώς και της Γαλλίας, Ιταλίας, ΗΒ και ΗΠΑ. Ο εκθεσιακός χώρος του Ocean Flower Island Museum, συνολικής έκτασης 74 χιλ. τ.μ., περιλαμβάνει επίσης εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κτήρια εμβαδού 23 χιλ. τ.μ. και ενσωματώνει συγκρότημα ψηφιακής παρουσίασης από 8 διεθνή μουσεία, ενώ σε αυτόν αναμένεται να φιλοξενηθούν ποικίλες δραστηριότητες με θέμα τον πολιτισμό (εικαστικά φόρουμ και παρουσίαση μουσείων), τον θεματικό τουρισμό, τη γαστρονομία, κ.λπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ