Η Ιωάννα Μουσικούδη μας ταξιδεύει στη Μασσαλία των Ελλήνων (audio)

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου, η Διδάκτωρ Νεοελληνικών Σπουδών, ιστορικός και φιλόλογος, Ιωάννα Μουσικούδη από τη Μασσαλία με αφορμή την άφιξη σήμερα της Ολυμπιακής Φλόγας με το ιστορικό ιστιοφόρο Belem..

Η Ιωάννα Μουσικούδη διδάσκει ελληνική γλώσσα και ιστορία  στο Λύκειο Thiers και στην Ελληνική Ένωση Μασσαλίας. Από το 2018, είναι συνεργάτης ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στη σύνθεση, οργάνωση και εξέλιξη της ελληνικής διασποράς στην περιοχή της Μασσαλίας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Οι κυριότεροι ερευνητικοί τομείς της περιλαμβάνουν την ελληνική συλλογική δραστηριότητα, τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, τη διοίκηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και το ρόλο των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Μασσαλία. Έχει ήδη γράψει ένα βιβλίο (στα γαλλικά ) που εκδόθηκε το 2022 για την ιστορία της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της (πάλι στα γαλλικά) με τίτλο «Οι Έλληνες της Μασσαλίας 1900 – 1950 : η εξέλιξη μιας κοινότητας».

Στην εκπομπή αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας, λέγοντας ότι θα συνοδεύσουν το ιστορικό ιστιοφόρο Belem περίπου 1000 σκάφη ενώ θα πραγματοποιηθεί και “προβηγκιανή” κονταρομαχία με βάρκες εν πλω… Ήδη έχει πεζοδρομηθεί το ιστορικό κέντρο και το Belem θα αγκυροβολήσει σε ένα πλωτό στίβο και η φλόγα θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο που αναφέρεται ότι η Μασσαλία ιδρύθηκε από τους Φωκαείς.

Ακόμη ξετύλιξε την ιστορία των Ελλήνων της Μασσαλίας από την ίδρυσή της το 600 π.Χ. περίπου, μέχρι σήμερα και τους στενούς δεσμούς των Μασσαλιωτών με τους Μικρασιάτες. Αναφέρθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης που είναι από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, μίλησε για τις σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στη Μασσαλία και συνέβαλαν στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας καθώς και για την Ένωση Ελλήνων Μασσαλίας και τις δράσεις της.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας