«Η Ηρωϊκή Υποχώρηση- Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα» – Διαδικτυακό Σεμινάριο στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, στις 7μμ τοπική ώρα, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, ο λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Clemson της Νότιας Καρολίνας, Αλέξανδρος Μπιλλίνης, θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη  με θέμα «Η Ηρωϊκή Υποχώρηση- Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα».

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με την επίθεση των Αυστρο-Oύγγρων στη Σερβία. Μετά από την ηρωική άμυνα της πατρίδας τους για πάνω από ένα χρόνο, ο Σερβικός Στρατός, αντιμέτωπος με τριπλή επίθεση από τους Αυστρο-Ούγγρους, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους, επέλεξε να μην παραδοθεί στον εχθρό αλλά να υποχωρήσει από τη Σερβία μέσω της Αλβανίας προς την Αδριατική Ακτή. Μια διαδρομή γνωστή στους Σέρβους ως “Αλβανικός Γολγοθάς”. Περισσότεροι από 400.000 Σέρβοι, στρατιωτικοί και πολίτες, μαζί με 23.000 Αυστριακούς αιχμαλώτους πολέμου, ξεκίνησαν το ταξίδι. Μέχρι τη στιγμή που οι Σέρβοι έφτασαν στην αλβανική ακτή και οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να τους μεταφέρουν στην Κέρκυρα, στην ακόμη ουδέτερη Ελλάδα, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου 170.000. Για ένα διάστημα, δημιουργήθηκε μια μικρή Σερβία στην Κέρκυρα καθώς ο Σερβικός Στρατός επούλωνε τις πληγές του σε φιλική ατμόσφαιρα, και μαζί με τους Έλληνες και άλλους συμμαχικούς στρατούς, προετοιμαζόταν για αντεπίθεση κατά των Κεντρικών Δυνάμεων στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Αλέξανδρος Μπιλλίνης

Ο Αλέξανδρος Μπιλλίνης είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Clemson στο Clemson της Νότιας Καρολίνας. Παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο, απέκτησε πέρυσι μεταπτυχιακό τίτλο στην ιστορία, με έμφαση στο ελληνικό εμπορικό ναυτικό, και σύντομα θα ξεκινήσει διδακτορικό στην ψηφιακή ιστορία. Τα συγγράμματα του επικεντρώνονται στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην Ελληνική διασπορά, τα Βαλκάνια και το Βυζάντιο. Επιπλέον άρθρα του δημοσιεύονται στην εφημερίδα Νέος Κόσμος στη Μελβούρνη. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, τραπεζικός υπάλληλος και δημοσιογράφος.

Έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Χιλή, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Εκτός από το μεταπτυχιακό του στην ιστορία, έχει πτυχίο νομικής στο διεθνές δίκαιο από το American University και πτυχίο στις δυτικοευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές σπουδές από το Georgetown University. Γεννημένος στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο Μπιλλίνης έχει ρίζες στο νησί της Ύδρας, όπου αναφέρει συχνά στα συγγράμματά το. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Λέσχης Αποφοίτων της Ναυτικής Σχολής της Ύδρας. Πολίτης τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ελλάδας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο You Tube και στο Facebook της ΕΚΜ.

Πηγή: Νέος Κόσμος