Η ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας σε ταινία

Το βιβλίο του Ελληνοαυστραλού Πήτερ ΠαπαθανασίουLittle one” θα μεταφερθεί σε ταινία που θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Πήτερ Ανδρικίδης, επίσης Ελληνοαυστραλός.

Το μυθιστόρημα, που είναι το πρώτο έργο του Πήτερ Παπαθανασίου, εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις Allen & Unwin και αφηγείται την ιστορία της οικογενείας του. Μια ξεχωριστή ιστορία αφού στην ηλικία των 25 χρόνων έμαθε ότι είχε υιοθετηθεί από τους γονείς του και ότι οι βιολογικοί γονείς του έμεναν στη Φλώρινα.

Όπως έχει αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης “Νέος Κόσμος” , ο ίδιος ήταν δώρο αγάπης και θυσίας. Οι θετοί του γονείς δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί. Μετά από 18 χρόνια αποβολών, απόγνωσης και απογοητεύσεων, ο θείος και η θεία του στην Ελλάδα αποφάσισαν να γεννήσουν ένα παιδί και να το δώσουν στην αδελφή και νύφη τους στην Αυστραλία ώστε να μπορέσει να γίνει μητέρα. Ο Πήτερ ήταν αυτό το παιδί που γεννήθηκε το 1974 στη Φλώρινα. H μητέρα του που τον υιοθέτησε ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου έμαθε να τον φροντίζει από τη βιολογική του μητέρα προτού πάρουν το δρόμο για την Αυστραλία όπου μεγάλωσε.

«Ήθελα να γράψω αυτή την ιστορία εν μέρει για να τη μοιραστώ με τους αναγνώστες, αλλά ήθελα και να τιμήσω τους γονείς μου. Τόσο τους θετούς μου γονείς, το ταξίδι τους και όλα αυτά που πέρασαν, αλλά και τους βιολογικούς μου γονείς στην Ελλάδα και τη θυσία που έκαναν. Γι’ αυτό το λόγο, αφιερώνω το βιβλίο και στους τέσσερις γονείς μου» ανέφερε ο Πήτερ Παπαθανασίου.

Πρόσφατα ανακοίνωσε στο προφίλ του στο Facebook: “Κάποια πραγματικά συναρπαστικά νέα: το βιβλίο μου “Little One” θα προσαρμοστεί για την οθόνη μετά από επιτυχημένη χρηματοδότηση από το Screen Canberra! Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με τον σκηνοθέτη Peter Andrikidis και τον παραγωγό Shannon Wilson-McClinton, και την υπόλοιπη δημιουργική ομάδα“.

Ο Πήτερ Παπαθανασίου είναι πρώην ερευνητής γενετιστής και έχει εργαστεί σε αυτό το αντικείμενο στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Εκτός από τη συγγραφή έχει ολοκληρώσει πολλά επαγγελματικά προγράμματα στην Αυστραλία (Varuna), στις ΗΠΑ (The New School) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Arvon Foundation), ολοκληρώνοντας και ένα Μάστερ στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Πήτερ Ανδρικίδης είναι επίσης μοναχογιός Ελλήνων που μετανάστευσαν την ίδια περίπου περίοδο στην Αυστραλία, (1950-60), μεγάλωσε και ο ίδιος κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βραβευτεί για τις σκηνοθεσίες του 26 φορές ενώ ήταν υποψήφιος για άλλα 17 βραβεία.

Όραμα του Ανδρικίδη, είναι αυτή η ταινία να αποτελέσει ταινία εποχής, ιστορικό δράμα με στοιχεία ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε μορφή σειράς. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και οι διαφορετικές χρονικές περίοδοι της Καμπέρας αλλά και της Ελλάδας.

Ο Πήτερ Ανδρικίδης έχει κάνει αρκετά γυρίσματα στην πατρίδα. Στην Ελλάδα γύρισε επεισόδια του “Fat Tony” της σειράς “Underbelly” και στη Μύκονο την ταινία «Βασιλιάδες της Μυκόνου».

Πηγή: neoskosmos – Βικιπαίδεια
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος