Η Μελβούρνη “θυμάται” τον γνωστό-άγνωστο ρεμπέτη Παναγιώτη Τούντα

Το συγκρότημα Philhellenes παρουσιάζει τον ερχόμενο μήνα συναυλία-αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη της Σμυρναίικης σχολής που διαμόρφωσε το ρεμπέτικο τραγούδι όπως το γνωρίζουμε σήμερα

Οι ειδήμονες του ρεμπέτικου τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του, ενώ οι λάτρεις του είδους σίγουρα τον γνωρίζουν μέσα από το έργο που άφησε πίσω του ακόμη κι αν δεν… ξέρουν το όνομά του!

Ο λόγος για τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Τούντα, θρυλική μορφή της λεγόμενης Σμυρναίικης σχολής.

Τη μουσική του παρακαταθήκη τιμά η συναυλία που θα παρουσιάσουν οι Philhellenes τον Μάιο στο Kew Court House, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Δήμο Boroondara.

Στη σκηνή θα βρεθούν ο γνωστός εκπρόσωπος του ρεμπέτικου στην παροικία Κον Καλαμάρας (κιθάρα και τζουράς), το πρώην μέλος της μπάντας Xylouris Ensemble, Mairead Hannan (βιολί και φωνητικά) και οι επίσης λάτρεις της ελληνικής μουσικής παράδοσης Wayne Simmons (κιθάρα, ακορντεόν και μπάντζο) και Adrian Close (κοντραμπάσο).

Η ενορχήστρωση, μάλιστα, θα ακολουθεί πιστά τις πρωτότυπες εκτελέσεις των τραγουδιών, ταξιδεύοντας το κοινό της Μελβούρνης με τον πιο αυθεντικό τρόπο στην εποχή που γέννησε τα “ελληνικά μπλουζ”.

“Η σύγχρονη μουσική έχει τις ρίζες της σε αυτό το είδος” λέει ο Καλαμάρας που πιστεύει ότι η αναβίωση του ρεμπέτικου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι παροδική μόδα.

“Το ότι αυτή η μουσική επιβιώνει τόσο καιρό και παραμένει επίκαιρη σήμερα αποδεικνύει και τη διαχρονικότητα των θεμάτων που πραγματεύεται. Τραγούδια που γράφτηκαν πριν από 90 χρόνια και μιλούν για την αγάπη, τον θάνατο, την οικογένεια κτλ. παραμένουν επίκαιρα σήμερα […] Και όταν διαβάζεις τους στίχους τους, κάθε λέξη μετράει, είναι ποίηση και, άλλωστε, κάθε καλογραμμένο τραγούδι περνάει το τεστ του χρόνου από γενιά σε γενιά. Θα παίξουμε δηλαδή μουσική που ο παππούς μου συνήθιζε να ακούει και στα δικά μου αυτιά έχει ακόμη φρεσκάδα. Αυτό το βρίσκω συναρπαστικό”.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στον Παναγιώτη Τούντα, θα δίνονται ανάμεσα στα κομμάτια μικρές παρουσιάσεις για το ιστορικό των τραγουδιών και του δημιουργού τους, στην αγγλική γλώσσα, αφού η συναυλία επιχειρεί να συστήσει τόσο στους ομογενείς νεότερων γενιών αλλά και στο ευρύτερο κοινό τη μαγεία του αυθεντικού ρεμπέτικου.

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Με πληροφορίες από ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ