ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 16:05 - 17:00
Η Παγκόσμια Φωνή Μας
Π.Δίπλας, Δ. Κοντογιάννης
ΕΠΟΜΕΝΟ 17:00 - 18:00
Ταξιδεύοντας με Φως Ελληνικό
Γιάννης Παπουτσάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάστηκε στην Στοκχόλμη

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία. Ομιλητές ήταν η κα Lena Oloffson-Piras, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Δρ. Lars Nordgren από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δρ. Nordgren στην ομιλία του, επεσήμανε την κοινωνική αξία και το όφελος της γνώσης των ελληνικών σήμερα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητα για την ανάγνωση των αρχαίων κειμένων και για την ανάγνωση της Βίβλου.

Τόνισε, επίσης, ότι τα ελληνικά είναι απαραίτητα και για την κατανόηση των αρχαίων επιγραφών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ρουνική γραφή, την πρώτη γραφή σε σουηδικό έδαφος που διασώζεται σήμερα σε λίθους. Η γραφή αυτή θεωρείται ότι χρησιμοποιεί το αρχαίο ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι απαραίτητα για την κατανόηση και ανάλυση της σημερινής κοινωνίας και της ιστορίας, κυρίως στην Ευρώπη και μεγάλα τμήματα του κόσμου, ενώ εξήγησε ότι οι γλώσσες και κατ΄εξοχήν τα αρχαία ελληνικά είναι πολύτιμο εργαλείο αναζήτησης του εαυτού μας. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα επεδίωξαν να απαντήσουν στα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε επίσης σύντομο βίντεο το οποίο επιμελήθηκε το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας, όπου ο γνωστός blogger Markus Olsson, απαρίθμησε σουηδικές λέξεις με ελληνική ρίζα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι Δήμων της Σουηδίας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Βιβλιοθηκών διάφορων περιφερειών της Σουηδίας, αρμόδιοι για θέματα έρευνας και τεκμηρίωσης, θεμάτων σχετικών με την Ε.Ε., μέλη της ελληνικής ομογένειας και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων χωρών της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Στοκχόλμη.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Πηγή: ΑΠΕ