Η Χαβάη των λίγων ομογενών ξεπερνάει τον ιό

Για την καθημερινότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης και ειδικότερα την πρωτεύουσα Χονολολού μίλησε στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ο ομογενής επιχειρηματίας Γιάννης Σταυρόπουλος.

Η Χαβάη είναι ένας παράδεισος και δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα απο την πανδημία. Στην αρχή, η πολιτεία που διοικείται απο τους Δημοκρατικούς, είχε μπεί σε πιο αυστηρή καραντίνα αλλά τώρα τελευταία (τέλη Απριλίου) έχει χαλαρώσει,” τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένεται περαιτέρω άρση των περιορισμών.

        

 

Η Χαβάη έχει λιγότερους από 20 θανάτους και κάπου 600-650 κρούσματα.

Τα εστιατόρια, μπαρ κ.τ.λ είναι κλειστά για να καθίσει κανείς αλλά υπάρχει κατ’ οίκον παράδοση στο σπίτι (delivery) ή αλλού ενώ μπορείς να πάρεις το φαγητό απο εκεί και να φύγεις (take out).

Η σωματική άσκηση έξω επιτρέπεται όπως και το μπάνιο, σέρφινγκ αλλά δεν επιτρέπεται να καθίσεις στη παραλία, συμπλήρωσε.

Στο 1,4 εκ. άτομα που είναι ο πληθυσμός, οι γηγενείς αποτελούν μόλις το 5%-10% του πληθυσμού, κάπου 40% είναι λευκοί Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Γιαπωνέζοι-Αμερικανοί, Κινέζοι-Αμερικανοί, Νοτιο-Κορεάτες Αμερικανοί, Φιλιππινέζοι και άλλοι Ασιάτες.

Είναι πολύ πειθαρχημένοι καθώς πολλοί είναι Ασιάτες ή ασιατικής καταγωγής και αυτό έχει παίξει ρόλο (στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού),” τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Παρά τον πλούτο, υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και μπορείς να δείς άστεγους στους δρόμους παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ειδικές δομές φιλοξενίας.

Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχουν κυρίως ιδιωτικές τράπεζες φαγητού (food banks) με εθελοντές να μοιράζουν σακούλες με τρόφιμα σε ουρές από αυτοκίνητα που σταματάνε μπροστά από ειδικά σημεία χωρίς να ζητάνε κανένα έγγραφο.

Η Χαβάη δεν επιτρέπει επίσης σε κανένα να μεταβεί από το ένα νησί στο άλλο για να μην υπάρξει μετάδοση ενώ όσοι έρχονται απο άλλες πολιτείες μπαίνουν σε καραντίνα. Επίσης, πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια σε μη κατοίκους που ξέμειναν εκεί για να φύγουν.

Γενικά, δεν θέλουν να επισκεφθούν τρίτοι τα νησιά τους γιατί φοβούνται πως μπορεί να μολυνθούν,” ανέφερε. 

Ερωτηθείς για τους ¨Ελληνες ομογενείς που ζουν στη Χαβάη, ο ίδιος απάντησε ότι είναι λίγοι. Υπάρχει όμως Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην οποία γίνεται η λειτουργία στα αγγλικά καθώς το ποίμνιο είναι κυρίως Ασιάτες.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο πρώτος ΄Ελληνας που κατοίκησε στη Χαβάη ήταν κάποιος ονόματι Λυκούργος που έζησε 100 χρόνια και έκτισε το πρώτο ξενοδοχείο δίπλα σε ηφαιστειογενή περιοχή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι συγγενής του πήγε στην Ελλάδα να βρεί νύφη αλλά πέθανε από την γρίπη το 1918.

Ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να μεταβεί στη Χαβάη προς τα μέσα Μαρτίου απο την Φλόριδα στην οποία είχε βρεθεί για επιχειρηματικούς λόγους, βλέποντας την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας στη Νέα Υόρκη.

Σημειωτέον ότι ο ίδιος είχε βρεθεί στο Μιλάνο της Β. Ιταλίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

 

Παραγωγή-παρουσίαση: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας

Ηχολήπτης: Χρήστος Γιαννόπουλος