Ημερολόγιο Γέφυρας: Το ‘Ολυμπιακό ταξίδι’ επιστροφής του «ΠΥΘΕΑ»

Μασσαλία

13/05/2024: Ο κυβερνήτης του ιστιοπλοϊκού σκάφους «ΠΥΘΕΑΣ», Γιώργος Κεσσές, έφτασε στο λιμάνι της Μασσαλίας από τον Πειραιά ταξιδεύοντας μόνος, μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι 22 ημερών, πλούσιο σε εμπειρίες, δυσκολίες και απρόσμενα περιστατικά. Με τον τρόπο αυτό ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος του «Ολυμπιακού ταξιδιού» του προς τη Μασσαλία.
Υπενθυμίζουμε πως ο Πειραιώτης ιστιοπλόος αναχώρησε με τον Πυθέα τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, με την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Πειραιά, για να συναντήσει το Belem και την Ολυμπιακή Φλόγα στις 8 Μαΐου και να μπουν μαζί στο λιμάνι της πόλης – ένα ταξίδι που ήταν για τον ίδιο όνειρο ζωής.

Συγκινημένος, μοιράζεται μαζί μας την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες του Γαλλικού λιμανιού, τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μετά τα την άφιξη του και την παράδοση της σημαίας του Πειραιά στον Δήμο της αδελφής πόλης τη Μασσαλίας μέσα στις επόμενες ημέρες. [Συνέντευξη 13.05.2024 στον Αντώνη Καραγιαννάκη]

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μασσαλία για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού, ο Γιώργος Κεσσές μιλάει και πάλι στην εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας “Καλές Θάλασσες” και στον Αντώνη Καραγιαννάκη, διηγούμενος τις δυσκολίες που συνάντησε κατά το πρώτο μέρος του ταξιδιού του – με αποκορύφωμα τις δυο ημέρες που έμεινε ξάγρυπνος πλέοντας ανοικτά από τη Νάπολη της Ιταλίας με 9 μποφόρ τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα-. Επιπλέον μοιράζεται τις λεπτομέρειες για το μοναχικό του ταξίδι και εξηγεί ποιοι του κρατούσαν συντροφιά στο ταξίδι προς τη Μασσαλία, αλλά και στην επιστροφή του [Συνέντευξη 16.05.2024].

Το ταξίδι της επιστροφής του Πυθέα στον Πειραιά περιλαμβάνει ενδιάμεσους σταθμούς, συνδεδεμένους με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Στόχος του ταξιδιού και επιθυμία του κυβερνήτη είναι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ανταμώσει με τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων και να πραγματοποιηθεί μια περιήγηση στα μνημεία των πόλεων που σχετίζονται με την ελληνική πρώιμη ιστορική περίοδο.

Ο “Πυθέας” και ο Κυβερνήτης του, θα γίνουν δεκτοί πριν την αναχώρηση τους για τη Νίκαια, από τη δημοτική αρχή της Μασσαλίας. Ο “Πυθέας” προσκλήθηκε να δέσει, μπροστά στην κεντρική προβλήτα υποδοχής επισήμων του δήμου της Μασσαλίας και η Αντιδήμαρχος διεθνών σχέσεων κα Μισέλ Ρουμπιρολά, θα παραλάβει τη σημαία του “αδελφού” δήμου του Πειραιά, η οποία ταξίδεψε συνοδεύοντας την Ολυμπιακή φλόγα από τον Πειραιά στη Μασσαλία.


Νίκαια

16/05/2024 Ο Γιώργος Κεσσές αναχωρεί από τη Μασσαλία. Το ‘Ολυμπιακό ταξίδι’ επιστροφής του «ΠΥΘΕΑ» ξεκινάει, με πρώτο σταθμό τη Νίκαια και υποδοχή από την εκεί Ελληνική Κοινότητα. Ο ίδιος μας γράφει τα εξής:
“Αναχωρώ από τη Μασσαλία με γεμάτες “βαλίτσες”, τόσο από εικόνες και εμπειρίες, όσο και από την απέραντη φιλόξενη αγάπη που εισέπραξα από την Κοινότητα των Ελλήνων Μασσαλιωτών, με επικεφαλής μια τριάδα υπέροχων Ελλήνων! Πρώτος, ο Αξιότιμος κ. Γιώργος Παναγιώτου, Πρόεδρος Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας. Μαζί του, η κα Ροδούλα Καρύδη – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ο κ. Γιάννης Παπαδάκης – Υπεύθυνος Εμπορικών και Διακρατικών Σχέσεων Πρωτογενούς Τομέα. Με την υποδοχή και την συμπεριφορά τους, τίμησαν τον Μασσαλιώτικο ελληνισμό και δικαίωσαν πλήρως τον σκοπό του Ολυμπιακού ταξιδιού του “Πυθέα”. Η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη και αλησμόνητη!”