”Ηρωϊκές προσωπικότητες του 1922” – Έιζα Κεντ Τζένινγκς: Ο πιο ασυνήθιστος «ναύαρχος» του Ελληνικού Στόλου | Σάββατο, 14.10. 2023, 13:00

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος «Ηρωικές προσωπικότητες του 1922», η εκπομπή «Διηγήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Καραγιαννάκη, παρουσιάζει  το χρονικό της παρουσίας στη Σμύρνη του Αμερικανού Μεθοδιστή πάστορα, Έιζα Κεντ Τζένινγκς, που έμεινε στο ιστορικό ηρώο, ως ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το Σεπτέμβρη του 1922. 

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος εθελοτυφλούσε για να μην παραβιάσει την ουδετερότητα, ο Έιζα Κεντ Τζένινγκς ανέλαβε, με δική του πρωτοβουλία, τη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Παρόλο που όλοι οι ξένοι υπήκοοι εγκατέλειπαν την πόλη της Σμύρνης, ο Asa Jennings παρέμεινε. 

Αργότερα, έγραψε στα απομνημονεύματά του: «Αισθάνθηκα το χέρι του Θεού στον ώμο μου. Μου φαινόταν ότι τα τρομερά, αγωνιώδη, απελπισμένα ουρλιαχτά που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, δεν θα έπαυαν να με κυνηγάνε, σε όλη μου την ζωή». 

Με προσωπικές του ενέργειες και διαπραγματεύσεις, φτάνοντας ακόμα και να «απειλήσει» την Ελληνική Κυβέρνηση πιέζοντας τη να δράσει όταν όλα έδειχναν να οδηγούνται σε αδιέξοδο, ο Έιζα Τζένινγκς κατόρθωσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ναυλώνοντας με προσωπικά του έξοδα τα πρώτα πλοία (τα «Πλοία της Συμπόνιας» όπως ονομάστηκαν), ενεργοποιώντας όλες τις εφικτές δυνάμεις διάσωσης. 

Ο Έιζα Κεντ Τζένινγκς ήταν ο πρώτος στην ιστορία που έλαβε από την Ελληνική Κυβέρνηση τις υψηλότερες πολιτικές και στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα, για την υπηρεσία και την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα. 

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη
Μετάδοση : 14 Οκτωβρίου 2023, 13.00-14.00