Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:00 - 15:00
Greek Music Express
Ηρακλής Οικονόμου
ΕΠΟΜΕΝΟ 15:00 - 16:00
Τα Ξωτικά της Παράδοσης
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κική Δημουλά, Street Art και Κόμικς στη Sapienza ως απάντηση στη βία κατά των γυναικών

Με αφορμή τη Διεθνή Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza τιμά την ποίηση και τη σύγχρονη τέχνη των γυναικών στην Ελλάδα με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2023.

Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν φιλοτεχνεί αυτές τις μέρες σε τοίχο του Κτιρίου Marco Polo της Sapienza γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων, αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Tο έργο αποτελεί συνέχεια του project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») που διοργανώθηκε από την Associazione Le Altre και περιλαμβάνει πορτραίτα μεγάλων ευρωπαίων λογοτέχνιδων.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο κοινό του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 από την Πρύτανη της Sapienza Antonella Polimeni.

Στις 24 Νοεμβρίου, μετά την παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κτιρίου Marco Polo εκδήλωση με θέμα τις Ελληνίδες urban artists και comic artists. Στη συνάντηση με τίτλο “Cariatide a chi? Artiste urbane e fumettiste in Grecia oggi” θα μιλήσουν η Καλλιόπη Κουντούρη (Art Graffity in The City και Hellenic American College) με θέμα “To the streets, my sisters, to the streets”. Greek women “urban” artists taking it to the streets and further” και η Kristina Gedgaudaite (Marie Curie Fellow, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με θέμα “Depicting Lives, Reimagining Futures in Greek Women Comics”.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Roma Sapienza και την Art Graffity in the City της Αθήνας.

Η Κική Δημουλά στη Sapienza: μια μακρόχρονη σχέση

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών διατηρούν μια μακρόχρονη σχέση με την ποιήτρια Κική Δημουλά και το έργο της χάρη στην παράδοση που δημιούργησε η Paola Maria Minucci, υπεύθυνη της Έδρας από το 2006 μέχρι και το 2016. Η Minucci είναι μία από τις γνωστότερες μεταφράστριες της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά (Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ελλάδα 2006 και το 2020, Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ιταλία 2007 κ.ά.). Υπήρξε η πρώτη μεταφράστρια της Δημουλά στην Ιταλία (L’adolescenza dell’oblio, Milano, Crocetti, 2000). Η συνεργασία των δύο γυναικών με αφορμή την πρώτη ιταλική έκδοση της ποίησης της Δημουλά, καθώς και η στενή φιλική σχέση μεταξύ τους, μαρτυρούνται από την πλούσια αλληλογραφία τους που η Paola Maria Minucci δώρισε στο Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά και αποτελεί πλέον μέρος του Αρχείου του ΕΝΣ.

Στο ίδιο Αρχείο ανήκουν επιστολές της Κικής Δημουλά προς τη Μυρσίνη Ζορμπά με την οποία η τελευταία είχε μια στενή και μακροχρόνια φιλική σχέση. Οι επιστολές χαρίστηκαν από την Ζορμπά στο ΕΝΣ τον Φεβρουάριο 2023.

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019 από τους Χρήστο Μπιντούδη, Francesca Zaccone και Πασχάλη Ευθυμίου με πρωτοβουλία της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza και με ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών. Στόχοι του είναι η υποστήριξη και η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών, καθώς και η διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού στη Ρώμη και στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2022 το ΕΝΣ αφιερώθηκε στη Μυρσίνη Ζορμπά για το πάγιο ενδιαφέρον ως μελετήτρια και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια προς τις ελληνοιταλικές σχέσεις που χαρακτήρισε όλη την πορεία της στους τομείς των πολιτικών επιστημών, του εκδοτικού χώρου, της μετάφρασης και της πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στη Σόφια και συναντήσεις με ομογενειακούς κι εκπαιδευτικούς φορείς
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων της Βουλγαρίας, από τη Σόφια και άλλες περιοχές της χώρας.  Συγκεκριμένα, η κα Γενική...
Στις 26 Ιανουαρίου η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη
Γιορτή για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, διοργανώνει η Μητρόπολη Βοστώνης, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 3 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης (162 Goddard Avenue), στο Μπρούκλαϊν Μασαχουσέτης. Στη γιορτή θα συμμετάσχουν πλειάδα σχ...
«Μια Μεσογειακή συμφωνία» – Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Ευ. Ρεμπούτσικα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία». Με οδηγό την μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογ...
Επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης
Μεγάλη επετειακή συναυλία, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης. Η συναυλία, η οποία περιελάμβανε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος ...
Μελβούρνη: Συνεχίζονται τα Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών
Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) ανακοινώνουν τη συνέχιση του επιτυχημένου διαδικτυακού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Ελληνικά για Αρχάριους» και για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της πανδημίας, απευθύνεται σε παι...
Αιγυπτιώτισσα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον κλασικό Μαραθώνιο
Του Νίκου Νικηταρίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Η Ζωζώ Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951 και επαναπατρίστηκε το 1967, οπότε και άρχισε να προπονείται στον ¨Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης¨ στα 200 και 400 μέτρα. Την επόμενη χρονιά συνάντησε τον προπονη...