Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Κορσική: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες της Κοινότητας Cargese

Στην αρχαία Καλλίστη και σε ένα από τα ελληνόφωνα χωριά, το Καργκέζε (Cargèse), έγινε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο μετά την άφιξή του, χθες, στην Κορσική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο δήμαρχος της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και οι ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.

Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους μια ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοεγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα.

Ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990.

Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Η μετανάστευση Μανιατών στην Κορσική

Από το 1663 οι Μανιάτες ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους Γενοβέζους, με σκοπό να βρεθεί μια καινούργια γη για να τους φιλοξενήσει, ώστε να γλιτώσουν από την Οθωμανική κατοχή. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι Γενοβέζοι πρότειναν την Paomia της Κορσικής, μια περιοχή που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Ajaccio. Οι αρχές της Γένοβας φρόντισαν να αλλάξουν τα επίθετα των Ελλήνων, μετατρέποντας τις καταλήξεις τους σε -acci. Έτσι, ονόματα όπως Παπαδάκης, Δρακάκης, Τζαννετάκης μεταποιήθηκαν σε Papadacci, Dracacci, Zannetacci. Τον Σεπτέμβριο του 1675 λοιπόν, 730 Μανιάτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Le Saveur από τον όρμο του Οίτυλου με προορισμό τη Γένοβα και από εκεί την Κορσική, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία των Γενουατών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέθαναν 120 από τους επιβαίνοντες, οι υπόλοιποι όμως αποβιβάστηκαν στην Κορσική. Για 55 ολόκληρα χρόνια έμειναν οι Μανιάτες στην Paomia, μέχρι που ξέσπασε η επανάσταση των Κορσικάνων. Οι Έλληνες αρνήθηκαν τότε να συνεργαστούν με τους Κορσικάνους και με ηγέτη τον Θεόδωρο Στεφανόπουλο μετακόμισαν στο Ajaccio, όπου και παρέμειναν για 43 χρόνια. Οι Γενοβέζοι παραχώρησαν τελικά την Κορσική στη Γαλλία και κυβερνήτης ορίστηκε ο Κόμης Ρ. Μαρμπέφ, γνωστός φιλέλληνας.

Ο Μαρμπέφ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τους Μανιάτες και τους επέτρεψε να φτιάξουν το δικό τους χωριό, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Cargese. Όταν οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Κορσικάνους ομαλοποιήθηκαν, άρχισαν να γίνονται και οι πρώτοι μικτοί γάμοι, με αποτέλεσμα στο Cargese να ζουν σήμερα 2.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι των Μανιατών. Ολόκληρο το Cargese έχει άρωμα Ελλάδας και οι κάτοικοί του έχουν συνείδηση της ελληνικής καταγωγής τους, κρατώντας μάλιστα τα μανιάτικα επώνυμά τους. Άλλωστε το Cargese, σε ολόκληρη τη Γαλλία, προβάλλεται ως το «ελληνικό χωριό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος»
Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση στην Αθήνα με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος». Στο επίκεντρο των σεμιναρίων, των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που είχαν ακαδημαϊκοί κα ερευνητές από όλο τον κόσμο, βρέθηκε η σχέση του Κ. Π. Καβάφη με σύγχρονούς...
Παράταση υποβολής συμμετοχών στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου
Παρατείνεται έως την 1η Αυγούστου 2025 η προθεσμία για την υποβολή έργων στον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου (ΕΑΠΣ). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ηλικίας 18 ετών και άνω, που κατοικούν στην Αυστραλία, και αφορά πρωτότυπα έργα στην ελληνική ή...
Δωρεά 500.000 ευρώ από την Ελληνική ΄Ενωση Τραπεζών για την αποκατάσταση του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης
Σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ προχώρησαν όλες οι ελληνικές τράπεζες, μέλη της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών (EET), για την αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχετικό αίτημα της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρ...
Ραδιοφωνικό ταξίδι στις μελωδίες της ξενιτιάς με τον ομογενή Con Kalamara
Αυστραλία: Μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Off the Map», ο ομογενής μουσικός Con Kalamaras αναδεικνύει σπάνιους ήχους και μουσικές παραδόσεις από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϋ έως τη Νέα Υόρκη και το Κάιρο, οι οποίες αφηγούνται την εμπειρία της μετανάστευσης. H ιδέα για τη συγκεκριμένη εκπομπή που μετα...
Το νέο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής
Ορίστηκε επίσημα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), ως συνέχεια των εκλογών που διεξήχθησαν στις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα, εκ νέου, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» είπε ότι αυτή είναι η τελευ...
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον πρέσβη της Αιγύπτου – Ν. Κακλαμάνης: Οφείλουμε σεβασμό στη Μονή του Σινά
Με τον πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Omar Amer Youssef, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ένας έμπιστος εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και διαδραματίζε...