Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, στην αγγλική γλώσσα, ο τρίτος τόμος της έρευνας και μελέτης του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, για την Ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας.
Στον τόμο αυτό περιγράφεται αναλυτικά, και με την αξιοποίηση πάμπολλων αρχειακών πηγών και προσωπικών μαρτυριών, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία την περίοδο 1974-2016. Από τα δημογραφικά στοιχεία (τόποι καταγωγής, ρυθμοί μετανάστευσης-επαναπατρισμού κτλ.) μέχρι την αναλυτική περιγραφή της πρόσφατης ιστορίας της ομογένειας σε τομείς όπως η εσωτερική οργάνωση, η πολιτική συμμετοχή, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός κτλ., τα στοιχεία που περιέχει το βιβλίο βοηθούν στη δημιουργία πλήρους εικόνας των ελληνικών κοινοτήτων στην Αυστραλία, η οποία ενδιαφέρει όχι μόνο τους μετανάστες και τους απόγονούς τους, αλλά και ιστορικούς, κοινωνιολόγους και ανθρωπολόγους.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας (1850-1958), είχε κυκλοφορήσει από τον Εκδοτικό Οίκο Βάνιας της Θεσσαλονίκης το 1997. Ακολούθησε ο Δεύτερος Τόμος της Ιστορίας (1959-1974) και τώρα ο Τρίτος από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (1992-1997), ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe [ΕΚΕΜΕ] (1997-2006), ιδρυτής και Διευθυντής των Αρχείων Δαρδάλλη της Ελληνικής Διασποράς (1992-2006) και ιδρυτικός Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (1986-2006). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντού, το ΕΚΕΜΕ αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς, το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κοινοτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την Ελληνική και Βαλκάνια Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Προβολής και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και το Μουσείο Ελληνικής Μετανάστευσης και Εποίκισης. Τα τελευταία 20 χρόνια εξέδωσε 15 μονογραφίες, επιμελήθηκε εννέα βιβλία και συνέγραψε πάνω από 100 κεφάλαια και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία στην Ευρώπη, Αυστραλία κι Αμερική. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λπ.