Κυκλοφόρησε στη γερμανική γλώσσα η έκδοση “Μαρτυρίες Ελλήνων εργαζομένων στην BMW”, που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2019.
Αρχικός στόχος του βιβλίου – λευκώματος που εξέδωσε η ιστοσελίδα “Δορυφόρος Μονάχου” ήταν να καταγραφεί η ιστορία Ελλήνων εργαζομένων στο εργοστάσιο που βρέθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία, δηλαδή στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο. Στο λεύκωμα, μέσα από προσωπικές αυθεντικές μαρτυρίες ζωντανεύουν βιώματα της πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών, που άφησαν τα πάντα πίσω τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η έκδοση του λευκώματος στα γερμανικά, έχει και ένα επετειακό χαρακτήρα, αφού φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία. Μια μετανάστευση που εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1960 με την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης «Περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία». Μεγάλο μέρος των “γκασταρμπάιτερ” όπως αποκαλούσαν τους “φιλοξενούμενους εργάτες” απορροφήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW. Όπως γράφει στο βιβλίο ο εκδότης και υπεύθυνος του “Δορυφόρου Μονάχου” κ. Κώστας Τάτσης, “το 1966 εργάζονταν στο εργοστάσιο του Μονάχου 3.572 μετανάστες, ένας αριθμός που αντιστοιχούσε στο 27% επί του συνόλου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1971, η πλειονότητα των ξένων αυτών εργατών, και συγκεκριμένα το 43,3% προέρχονταν από την Ελλάδα. Στη BMW είχε καταγραφεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων εργαζομένων σε εργοστάσια της Γερμανίας“.
“Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η ελληνική έκδοση (2019) δόθηκε η υπόσχεση ότι δεύτερος στόχος ήταν η μετάφραση του λευκώματος στη γερμανική γλώσσα. Έτσι θα μπορεί η φωνή των Ελλήνων εργαζομένων να φθάσει και στα αρχεία της πόλης, του εργοστασίου και υπηρεσιών και παράλληλα να δοθεί σε όσους Γερμανούς (και αλλοδαπούς) φίλους έδειξαν ενδιαφέρον. Σήμερα η έκδοση είναι γεγονός και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά ότι την μετάφραση ανέλαβαν αφιλοκερδώς παιδιά της 3ης γενιάς των οποίων οι γονείς ή οι παππούδες εργάστηκαν στην BMW. Μάλιστα στην ομάδα των νέων συμμετείχε και Γερμανίδα φοιτήτρια” αναφέρει ο κ. Τάτσης και συμπληρώνει “Ελπίζουμε το λεύκωμα να αποτελέσει για τους Έλληνες εργαζόμενους μια μικρή έστω αναγνώριση στη δική τους προσφορά στον Ελληνισμό και στη διατήρηση του οργανωμένου δικτύου του Ελληνισμού της Γερμανίας (μαζί με τις άλλες αξιόλογες επετειακές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος από άλλα πρόσωπα και φορείς)“.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια της έκδοσης δεν έχει, κερδοσκοπικό χαρακτήρα και στηρίζεται αποκλειστικά στο σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους (κυρίως των πρώτων δεκαετιών της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης) που κάτω από αντίξοες συνθήκες ήρθαν στη Γερμανία και για πολλά χρόνια αντιμετώπισαν τη δύσκολη πραγματικότητα της ξενιτιάς. Το μεγαλύτερο κόστος της έκδοσης το ανέλαβαν παιδιά Ελλήνων εργαζομένων της BMW. Η συμβολική τιμή (5 ευρώ) του λευκώματος στα γερμανικά είναι ελεύθερη (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email: doryforos@email.de
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος