Λωζάννη: Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας μπροστά στην προτομή του Καποδίστρια

Με έναν συγκινητικό τρόπο τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, χθες Τετάρτη, οι Έλληνες της Λωζάννης.
Όπως είχαν προαναγγείλει στο Facebook, στις 12 το μεσημέρι, στάθηκαν μπροστά στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, και με μια ελληνική σημαία στα χέρια τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Στο Ouchy της Λωζάννης, βρίσκεται προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Βλαντιμίρ Σουρόφτσεφ και αποτελεί προϊόν Ρωσο – Ελληνο – Ελβετικής πρωτοβουλίας.  Υπενθυμίζεται ότι στον Καποδίστρια οφείλεται η συγκρότηση και οργάνωση του σύγχρονου κράτους της Ελβετίας, καθώς και η  αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελβετίας και της ουδετερότητάς της. Θεωρείται επίσης προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄. Έχει τιμηθεί από τους Ελβετούς με τον τίτλο επιτίμου πολίτη Λωζάννης και Γενεύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, συγκεντρώθηκαν μόνο πέντε άτομα, τα οποία δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και φρόντιζαν να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον. Η παρουσία τους όμως δεν πέρασε απαρατήρητη και τους πλησίασαν δύο αστυνομικοί στους οποίους εξηγήσαν το ιστορικό πλαίσιο και τη σχέση του Καποδίστρια με την Ελβετία…

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος