Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μ. Καζαμίας: Η Τανζανία περιορίζει τον covid-19 με το βλέμμα στην οικονομία της

του Πέτρου Δίπλα

Η Τανζανία, μια χώρα που κάποτε είχε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες στην αγροτική παραγωγή, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έχει πολύ λίγα κρούσματα covid-19 και ελάχιστους νεκρούς, ενώ προσπαθεί παράλληλα να κρατήσει την οικονομία της λειτουργική.

Όπως μας λέει ο Μιχάλης Καζαμίας, Έλληνας δεύτερης γενιάς «Η κυβέρνηση της χώρας πήρε, αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, μέτρα για το περιορισμό της εξάπλωσής του με απαγορεύσεις στην συγκέντρωση πολλών ατόμων και χρήση μασκών και απολυμαντικών. Στα λεωφορεία επιτρέπονται μόνο καθιστοί και όσο το δυνατόν πιο αραιά.»

«Μέχρι χθες Τρίτη 14 Απριλίου, η χώρα είχε μόνο 49 κρούσματα και 3 θανάτους. Το πρώτο κρούσμα στην Τανζανία πιστοποιήθηκε στην Αρούσα στις 16 Μαρτίου και ήταν ένας Τανζανός 46 ετών που ήρθε από το Βέλγιο. Την επόμενη αμέσως ημέρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κλείνοντας παράλληλα τα σχολεία.»

«Από τις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε όλοι ταξιδιώτες που έρχονται στην χώρα να τοποθετούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες ενώ στην αρχή αυτής της εβδομάδες αποφάσισε να σταματήσει όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς και από την χώρα.»

«Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να προλάβει τυχόν εξάπλωση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θέλει να αφήσει την οικονομία να λειτουργεί, γιατί διαφορετικά ο πολύς κόσμος που έχει χαμηλά εισοδήματα, και στηρίζεται στο μεροκάματο, θα περάσει δύσκολες ημέρες. Γι’αυτό τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις λειτουργούν παίρνοντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.»

“‘Επειδή η Τανζανία είναι χώρα με πολλές ομορφιές, ωραίο κλίμα, και μοναδική φύση, αποτελεί δυναμικό τουριστικό προορισμό που φέτος λόγω των απαγορεύσεων από την πανδημία αναμένεται να παρουσιάσει ελάχιστα έσοδα.»

Η χώρα, έχει σήμερα λίγες μόλις δεκάδες ομογενών σε αντίθεση με τις πολλές χιλιάδες του παρελθόντος, όταν οι Έλληνες είχαν στα χέρια τους τις περισσότερες φυτείες, κυρίως αγαύης από την οποίαν έφτιαχναν τα σχοινιά (τα περίφημα σχοινοκτήματα).

Ήταν τόσοι πολλοί οι Έλληνες, που το Ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου, που δημιουργήθηκε το 1952, είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο με ξένους μαθητές.

Ο κ. Μιχάλης Καζαμίας κατάγεται από την μεριά του πατέρα του από την Σητεία της Κρήτης και από την μεριά της μητέρας του από την Σίφνο.

«Ο πατέρας μου σε μικρή ηλικία ήρθε στην χώρα και μου έλεγε ότι οι Γερμανοί στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει τις γραμμές του σιδηρόδρομου της Τανζανίας χωρίς τους ‘Έλληνες που ήταν έμπειροι σε θέματα κατασκευής και επιστασίας.»

«Οι περισσότεροι Έλληνες, μετά τους σιδηροδρόμους, στράφηκαν στο εμπόριο και στην παραγωγή, όπως οι δικοί μου που απέκτησαν σχοινόκτημα το οποίο όμως εθνικοποιήθηκε, όπως κι άλλα, την περίοδο 1967-1971. Μετά από 25 χρόνια το σχοινόκτημα μας επεστράφη από το κράτος αλλά είχε πια μετατραπεί σε δάσος.»

Ο κ. Καζαμίας αποφάσισε να καλλιεργήσει μάνγκο και σήμερα έχει 23.000 δένδρα μάνγκο έχοντας βάλει στόχο τις 70.000.

«Δυστυχώς στην Τανζανία, έχουμε απομείνει λίγοι Έλληνες επιχειρηματίες στη γεωργία. Λίγοι καπνοπαραγωγοί και μερικοί ακόμη που καλλιεργούν καφέ και καλαμπόκι.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με την ΠΑΔΕΕ
Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Φ. Φόρτωμα Η αναζήτηση πιο πρόσφορων διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση και ενίσχυση των ελληνικών εθνικών θεμάτων ...
«The Kalymnians 2025» Αθλητικοί αγώνες μεταξύ Καλυμνίων του εξωτερικού και της πατρίδας
Ο Δήμος Καλυμνίων σε συνεργασία με την Πανκαλυμνιακή Ομοσπονδία διοργάνωσαν αθλητικούς αγώνες, «The Kalymnians 2025», μεταξύ Καλυμνίων του εξωτερικού και αυτών της πατρίδας στο πλαίσιο ενίσχυσης της ενότητας, της παράδοσης και της διατήρησης των δεσμών ανάμεσα στους απανταχού Καλύμνιους. Την Παρασκε...
Η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
Η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο μας Έλληνα συνθέτη, γιορτάζοντας την 100ή επέτειο της γέννησής του (στις 29 Ιουλίου του 2025) μέσα από ειδικές αφιερωματικές εκπομπές.  Συγκεκριμένα:  Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025, στις 17:00-18:00 ώρα Ελλάδας, στην εκπομ...
Κλιματική αλλαγή: Πώς να προσαρμοστούμε στην ακραία ζέστη πριν να είναι αργά; | 27.07.2025, 11:00 
Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, στις 11:00 πμ. (ώρα Ελλάδας) η αγγλόφωνη εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας “Infinitely Curious” θέτει ένα ερώτημα που μας αφορά όλους: Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στην ακραία ζέστη πριν να είναι αργά; Καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται και τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο μεγάλα και σκλη...
“Η Δική μας Πόλη” τιμά τον θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά | 27.07.2025, 12:00
Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 και ώρα 12:00-14:00 η εκπομπή «Η Δική Μας Πόλη» στη Φωνή της Ελλάδας είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο βιρτουόζο και δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά, ανήμερα της επετείου της γέννησής του (27 Ιουλίου).  Στο στούντιο θα μιλήσουν και θα παίξουν ζωντανά μουσική τα εγγ...
Αρχίζει το 16ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών στον Δήμο Τεμπών
Η καρδιά της παγκόσμιας θεσσαλικής διασποράς θα χτυπήσει φέτος στον ιστορικό και καταπράσινο Δήμο Τεμπών, όπου θα φιλοξενηθεί το 16ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θε...