Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:05 - 16:00
Λαϊκοί Δρόμοι
Έλενα Φαληρέα
ΕΠΟΜΕΝΟ 16:00 - 16:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μαρία Ψαρά: Στο Βέλγιο συναντιούνται τρεις διαφορετικές γενιές Ελλήνων μεταναστών

Μια επαγγελματική πρόταση για να δουλέψει σαν ανταποκρίτρια για την εφημερίδα Έθνος οδήγησε τα βήματα της δημοσιογράφου Μαρίας Ψαρά στις Βρυξέλλες, στην πρωτεύουσα της ΕΕ, το 2016.

Σε αντίθεση με την προσωπική της συγκυρία, οι περισσότεροι  Έλληνες, κυρίως νέοι, που συνάντησε εκεί ήταν σε αναζήτηση εργασίας.

«Ο χάρτης των Ελλήνων στο Βέλγιο έχει πάρα πολλές γενιές» μας λέει αναφερόμενη στην ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής μετανάστευσης στην καρδιά της Ευρώπης.

Αρχικά βρέθηκαν εκεί οι Έλληνες ανθρακωρύχοι που έζησαν και δούλεψαν σκληρά μέσα «στου Βελγίου τις στοές» όπως θα μας θυμίζει πάντα το λαϊκό άσμα του Στέλιου Καζαντζίδη. Η επίσκεψη της σε μια τέτοια στοά, που τώρα έχει γίνει μουσείο, της προκαλεί δέος και απορία για το «πώς άντεχαν αυτοί οι άνθρωποι για τουλάχιστον οκτώ ώρες, χιλιόμετρα κάτω από τη γη, σε ένα σημείο που κόβεται η ανάσα σου από την έλλειψη οξυγόνου».

Υπάρχει επίσης η γενιά των ευρω-υπαλλήλων που άρχισαν να φτάνουν από τη δεκαετία του 80, όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ για να στελεχώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Κι αυτή είναι η ελίτ των Ελλήνων μεταναστών» τονίζει η Μαρία Ψαρά και αντιπαραθέτει την ευμάρεια, το κύρος και την ασφάλεια που απολαμβάνουν οι ευρω-υπάλληλοι με τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες αλλά και οι τωρινοί που «ας μη γελιόμαστε, μπορεί να έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και καλά βιογραφικά αλλά δεν παύουν να είναι κι αυτοί οικονομικοί μετανάστες».

Περιγράφοντας αυτή τη γενιά Ελλήνων τονίζει ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον σκληρό ανταγωνισμό, σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να ξεχωρίσουν λόγω των ικανοτήτων αλλά και της σκληρής δουλειάς τους, ανατρέποντας στην πράξη το στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα που αθρόα αναπαράχθηκε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο συνάντησης κι επαφής μεταξύ των τριών διαφορετικών γενιών Ελλήνων μεταναστών, μας λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως αυτή ενός παραδοσιακού ελληνικού καφενείου στην περιοχή του Μόλενμπεργκ όπου συναντιούνται κάποιες φορές και οι τρεις.

Δεν παραλείπει, βέβαια, να μας μιλήσει για την ύπαρξη μιας ζωντανής και δραστήριας σύγχρονης ελληνικής κοινότητας που έχει τα δικά της στέκια, τις δικές της θεατρικές ομάδες και που οργανώνει πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Όλα αυτά, βέβαια, πριν την πανδημία του κορονοϊού  για την οποία μας δίνει μια πλήρη δημοσιογραφική ανταπόκριση από μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και του θεσμικού της ρόλου.

Όσον αφορά την δική της εμπειρία σαν Ελληνίδα του εξωτερικού και το πόσο αυτή έχει αλλάξει την οπτική της, μας λέει χαρακτηριστικά ότι έχει πάψει να είναι «τόσο ελληνοκεντρική» και μπορεί πλέον να βλέπει τα πράγματα με μια προοπτική ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια.

Στην κλασική ερώτηση τι της λείπει περισσότερο από την Ελλάδα, απαντά με έκδηλη νοσταλγία «το μπλε της θάλασσας», γιατί ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε μέρη με θάλασσα, δεν είναι ποτέ η ίδια θάλασσα και δεν έχει αυτό το μπλε!

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/psara-pros-metadosi.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης”- Παρουσίαση συλλογικού τόμου στη Βοστώνη
Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης Museum of Fine Arts, Boston και συγκεκριμένα στην εμβληματική Πτέρυγα Μπεχράκη, πρόκειται να παρουσιαστεί ο τόμος "Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης" (Κάπα Εκδοτική / Kapa Publishing House), την Τετάρτη 28 Μαΐου. Η συλλογι...
«Όπου σηκώσεις μια πέτρα, θα βρεις κι έναν Κύπριο» – Η ιστορία του Κώστα Κωνσταντίνου από τη Ν. Αφρική (audio)
της Ελένης Κωστάκη Ο Κώστας Κωνσταντίνου, δεύτερης γενιάς ομογενής και ιδρυτής πολιτιστικού συνδέσμου μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» για την ιστορία των Ελληνοκυπρίων στη Νότια Αφρική, την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και το μεγάλο του όραμα για τη δημιουργία ενός Μουσείου στην Κύπρο. Ο Κώστας Κωνσταντίνο...
Η ΓΥΑΛΑ – Θεατρική παράσταση και παρουσίαση βιβλίου στο Βερολίνο
Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου στηρίζει με χαρά πρωτοβουλίες που προβάλλουν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και ευαισθητοποιούν μέσα από την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Η Γυάλα», σε συγγραφή της Τζένης Δάγλα και σκηνοθεσία-ερμηνεία της Ζωής Ξανθοπούλου, στο Theater Forum K...
Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης για την 84η επέτειο της Μάχης της Κρήτης
Σειρά εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 84 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, διοργανώνουν παροικιακοί φορείς και οργανισμοί της Ομογένειας στην Αυστραλία και τη Διασπορά, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Μαΐου του 1941 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και...
150 χρόνια Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης – Εκδήλωση παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Τα εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης, με μία λαμπρή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαϊου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό σχολείο μας, ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο της Πόλης,...
«Περιπέτεια της Τέχνης» – Εγκαινιάζεται στη Βιέννη η έκθεση του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου
Εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή, 23 Μαϊου και ώρα 19.30, στη Βιέννη, στην Contemplor Galerie Wien (Kalvarienberggasse 46,1170 Wien), η ατομική έκθεση με τίτλο «Περιπέτεια της Τέχνης», του καθηγητή με την διεθνή αναγνώριση, Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την...