ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 16:05 - 17:00
Η Παγκόσμια Φωνή Μας
Π.Δίπλας, Δ. Κοντογιάννης
ΕΠΟΜΕΝΟ 17:00 - 18:00
Ταξιδεύοντας με Φως Ελληνικό
Γιάννης Παπουτσάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με 33 ξεχωριστές εκδηλώσεις το 42ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σύδνεϋ (audio)

Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, η Νία Καρτέρη, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Σύδνεϋ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και μίλησε για το 42ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σύδνεϋ που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου.

Το Φεστιβάλ διαρκεί 3,5 μήνες με 33 ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που προβάλλουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με καλεσμένους, από την πατρίδα (Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Μπάσης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης κ.α.) αλλά και πολλούς ομογενείς κα Ελληνο-Αυστραλούς καλλιτέχνες από διάφορα σημεία της Αυστραλίας.

” Η Ελληνική Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, έχει μια μακρά ιστορία 125 χρόνων. Σήμερα έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της αυστραλιανής πολιτείας αλλά και των άλλων λαών που ζουν στην πολυπολιτισμική Αυστραλία. Περάσαν όμως δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες της Αυστραλίας, βιώσαν ρατσισμό, με πολλή δουλειά, εργασία και μόνο εργασία, αλλά δεν ξεχάσαν ποτέ την πατρίδα. Διατήρησαν τη γλώσσα, τα ήθη τα έθιμα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα μας και εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά στις επόμενες γενιές…. Ο αγώνας ποτέ δεν σταματά. Θέλουμε τα παιδιά μας, 4ης και 5ης γενιάς να γνωρίζουν τη γλώσσα μας, την κουλτούρα, τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας” είπε η κα. Καρτέρη και τόνισε ότι ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για το 43ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– “Που ‘ναι τα χρόνια; ” Ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή
– “Άξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη με τον Δημήτρη Μπάση, 30 μελή χορωδία και τον φημισμένο μαέστρο George Ellis
– “Ημέρα της Γυναίκας” Πέντε Ελληνίδες 3ης γενιάς τιμώνται για τους αγώνες που δίνουν για την ισότητα
– ” Festival of Greek-Australian Writers”
– “Λόρδος Βύρων και Ελλάδα” Αφιέρωμα με αφορμή το έτος Λόρδου Βύρωνα.
– “50 χρόνια Έδρα Νέων Ελληνικών στο παν/μιο του Σύδνεϋ”
Καθώς επίσης, διαλέξεις για την ελληνική γλώσσα, εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη, γευσιγνωσία ελληνικού ελαιόλαδου, αφιέρωμα στους Έλληνες της Τασκένδης, στους Έλληνες της Ίμβρου κ.α.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ
Ακούστε όλη τη συνέντευξη της Νίας Καρτέρη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας