Με τους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς θα γιορτάσει τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός

Με τους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς, του “Ελληνικού χωριού” στη Φλόριδα των ΗΠΑ θα γιορτάσει τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί με τον ομογενή Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκη, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριδα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.
Σημειώνεται πως στο Τάρπον Σπρινγκς πραγματοποιείται η μεγαλύτερη τελετή Θεοφανείων εκτός Ελλάδας και την παρακολουθούν χιλιάδες Αμερικανοί, ενώ μεταδίδεται ζωντανά από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Τάρπον Σπρίνγκς είναι γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, με πιο διάσημη την εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.
Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης. Συνήθως, τον αγιασμό τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα ενώ μερικές φορές συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού. Στην επέτειο μετείχε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, τιμώντας την ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ. Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας.
Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο Κόκκορης έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος με πληροφορίες από Βικιπαίδεια