Με τσαμπούνα, ποντιακή λύρα και κιθάρες «πάνε» στην Αυστραλία τα Kadinelia

Ένα ακόμη ελληνικό μουσικό συγκρότημα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ακούσουν οι Έλληνες της Αυστραλίας μέσα από μια διαδικτυακή συναυλία. Ο Θανάσης Ζήκας και η Εύη Σεϊτανίδου είναι τα μέλη του συγκροτήματος Kadinelia / Καντινέλια.

«Καντινέλια» λένε στις Κυκλάδες τα γεράκια που ζευγαρώνουν στον αέρα όταν πετούν. Αυτή την ονομασία επέλεξαν ο Θανάσης Ζήκας και η Εύη Σεϊτανίδου για το μουσικό σχήμα τους που μας  ταξιδεύει στην παραδοσιακή μουσική όλης της Ελλάδας και όχι μόνο καθώς ασχολούνται και με άλλες μουσικές της Μεσογείου αλλά και με τα μπλουζ του Μισισιπή.

«Το παραδοσιακό έχει μέσα του την ουσία του χρόνου, την διαχρονικότητα και μια αρτιότητα», λέει στο SBS Greek, ο Θανάσης Ζήκας.  «Ψαχνόμαστε συνεχώς για κάτι αληθινό το οποίο το βρίσκουμε στην παράδοση», προσθέτει ο  γιος του καταξιωμένου τραγουδοποιού, Γιώργου Ζήκα. Βρέθηκε στην Άρτα στην Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και εκεί ειδικεύτηκε στην οργανοποιία. Στην Πάρο γνώρισε και την τσαμπούνα, το παραδοσιακό μουσικό όργανο των Κυκλάδων.

Η Εύη Σεϊτανίδου από την ηλικία των 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας στην Βέροια και αργότερα συνέχισε με ποντιακή λύρα (και όχι μόνο) στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυο μουσικοί συνθέτουν τα δικά τους κομμάτια στα οποία ενσωματώνουν στοιχεία από μουσική μπλουζ, funk, τσιγγάνικη και παραδοσιακούς ήχους του κόσμου. Τα έντονα ρυθμικά μοτίβα, τα δυναμικά σόλο της κιθάρας, τα εξωτικά φωνητικά και οι συνεχώς εναλλασσόμενοι ρόλοι των δύο μουσικών αποτελούν χαρακτηριστικά των εμφανίσεων τους σε συναυλίες.  Παίζουν κυρίως με κιθάρες, ενώ έχουν εισάγει δύο όργανα, την τσαμπούνα, που είναι γνωστή και ώς «γκάιντα του Αιγαίου», και την ποντιακή λύρα.

Το συγκρότημα θα παίξει για την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου για 45 λεπτά και θα παρουσιάσει αγαπημένα του τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο αλλά και παραδοσιακά.  Την ίδια βραδιά θα παίξει και με το ομογενειακό συγκρότημα «Delyrium», μια μουσική σύμπραξη κρητικής μουσικής. Στο συγκρότημα αυτό συμμετέχουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της Αυστραλίας, όπως ο λυρατζής και ερμηνευτής Γιώργος Βαρδάκης, ο λαουτιέρης και ερμηνευτής Paddy Montgomery και ο κιθαρίστας Daniel Watkins.

Η διαδικτυακή συναυλία – μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 8:30μμ (ώρα ανατολικής Αυστραλίας) και την διοργανώνει το φεστιβάλ Greek Fringe που στόχο έχει να συνδέει τους ομογενείς μουσικούς με τη νέα γενιά Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών.

 

Πηγή: SBSgreek

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου