Πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης η τελετή απονομής των πιστοποιητικών επάρκειας της ελληνομάθειας στους υποψήφιους που εξετάστηκαν τον Μάιο του 2024, στην πρώτη διεξαγωγή των εξετάσεων με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) ως επίσημο εξεταστικό κέντρο για την περιοχή της Βικτώριας.
Ο θεσμός, που μετράει περισσότερα από 20 χρόνια διεξαγωγής στη Βικτώρια, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο αριθμός των υποψηφίων αυξάνεται συνεχώς, με 38 πιστοποιητικά να απονέμονται φέτος σε 34 υποψηφίους, καθώς το Πιστοποιητικό Επάρκειας της Ελληνομάθειας αποτελεί τον μοναδικό αναγνωρισμένο τίτλο ελληνομάθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη ο οποίος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τόνισε ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ευκαιρία και αφορμή. Ευκαιρία να μάθει κανείς τη γλώσσα των παππούδων και γιαγιάδων, των γονιών και των παιδιών και αφορμή να έρθει σε επαφή με την ελληνική ποίηση και το θέατρο, που αποτελούν βασικούς τομείς διάκρισης της Ελλάδας και βασίζονται στον λόγο.
Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Μαρία Τριανταφύλλου, συνεχάρη όσους συμμετείχαν στις εξετάσεις και κάλεσε σε συνέχιση της προσπάθειας για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας αλλά και επαφής με την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Προέδρος της ΕΚΜ Βασίλης Παπαστεργιάδης τόνισε την τιμή που αποτελεί για την ΕΚΜ η ανάθεση της ευθύνης διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας για ολόκληρη τη Βικτώρια. Αναφέρθηκε επίσης σε μια ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από μερικά χρόνια, κατά την οποία φοιτητές ελληνικής καταγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι μίλησαν αμέσως μετά από αυτόν, απευθύνθηκαν στο ακροατήριο στα αγγλικά. Οι φοιτητές αυτοί επεσήμαναν ότι, παρά την ελληνική τους καταγωγή, ένιωθαν ξένοι στην Ελλάδα λόγω του γλωσσικού φραγμού. Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε τη σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σύνδεση μεταξύ γλώσσας, ταυτότητας και πολιτισμού.
Ο επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΚΜ, Δρ. Νίκος Ντάλλας, αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι κανείς δίγλωσσος καθώς, παρά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής που ζούμε, η διγλωσσία αποτελεί εξαίρεση.
Μετά το τέλος των σύντομων χαιρετισμών, τα πιστοποιητικά απονεμήθηκαν από εκπαιδευτικούς της ελληνικής γλώσσας, τον Γενικό Πρόξενο και τον Πρόεδρο της ΕΚΜ στους επιτυχόντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας θα γίνουν τον Μάιο του 2025 και αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 1η Φεβρουαρίου μέχρι και 20 Μαρτίου 2025.