Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Γλώσσα, ποίηση και Αερόστατο: Ιωάννης Βηλαράς και Ιωάννινα στην εποχή του Αλή Πασά», θα δώσει, ο Δρ Άλφρεντ Βίνσεντ, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς (1771-1823) σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και επέστρεψε στην πατρίδα του στα Ιωάννινα για να γίνει γιατρός στην αυλή του Αλή Πασά. Έγραψε λυρική ποίηση (μερικά ποιήματα του οποίου έχουν μελοποιηθεί) και σατιρικό στίχο, συμπεριλαμβανομένου ενός κωμικού ποιήματος για την (αποτυχημένη) εκτόξευση αερόστατου κοντά στα Ιωάννινα. Ο Βηλαράς ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διανοούμενους της εποχής του, με ενδιαφέροντα που κυμαίνονταν από τη γλωσσολογία έως τη βοτανική. Υπήρξε παθιασμένος υποστηρικτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα της γραπτής χρήσης της προφορικής γλώσσας (δημοτική), σε αντίθεση με την αρχαία ελληνική που προτιμούσαν οι περισσότεροι μορφωμένοι συγγραφείς στην εποχή του. Οι ιδέες του επηρέασαν τον Διονύσιο Σολωμό, μεταξύ άλλων. Η πρόταση του Βηλαρά για ριζική απλοποίηση της ορθογραφίας και του τονισμού θα είχε κάνει πολύ πιο εύκολη την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Γιατί λοιπόν έχουν επικρατήσει πιο συντηρητικές απόψεις για τη γλώσσα; Και πώς συμφώνησε ο Βηλαράς και άλλοι μορφωμένοι Έλληνες
Να συνεργαστούν με τον τύραννο Αλή Πασά; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν κατά τη διάλεξη συζητώντας τη ζωή και το έργο του Βηλαρά.
Ο Άλφρεντ Βίνσεντ σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δίδαξε επί είκοσι πέντε χρόνια στα προγράμματα Νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Κρήτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία και κοινωνία. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο του σχετικά με την Κρήτη υπό την Ενετοκρατία (1211-1669).
Η διάλεξη θα μεταδοθεί μέσω Facebook και Youtube
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης