Μελβούρνη: Ετήσιο σεμινάριο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ποντιακή Εστία, το Ετήσιο Σεμινάριο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Pontus the Opera, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Σε αυτή τη διάλεξη, ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός, γνωστός δικηγόρος, ποιητής και διηγηματογράφος της ελληνικής παροικίας, θα εξετάσει πιο αναλυτικά την εικόνα του Πόντου, η οποία συχνά παρουσιάζεται ως ένας απομονωμένος πολιτιστικός θύλακας με τη δική του ιδιότυπη κουλτούρα, αμφισβητώντας αυτήν την άποψη μέσα από την έρευνά του σχετικά με την ιστορική διασύνδεση του. Θα εξετάσει πώς ο Πόντος έχει επηρεάσει τη δυτική πνευματικότητα και δημιουργικότητα, χρησιμεύοντας ως έμπνευση για τη σύνθεση κλασικής μουσικής και όπερας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ενίσχυση και η ανάδειξη του στερεοτύπου του Πόντου ως εξωτικού “άλλου” οδηγεί σε συζήτηση σχετικά με τον οριενταλισμό, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό, και πώς αυτός επηρεάζει τον τρόπο που διαμορφώνεται η ταυτότητα.

Αυτή η σημαντική εκδήλωση αποτελεί μια υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας τις ζωές που χάθηκαν, διασφαλίζοντας πως η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές όλων μας.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον ομιλητή μετά τη διάλεξη.

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός είναι δικηγόρος, ποιητής και διηγηματογράφος. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και έχει μεταφράσει τα έργα πολλών ντόπιων Ελλήνων συγγραφέων στα αγγλικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει μεταφράσεις διηγημάτων του Παπαδιαμάντη στην κριτική ανθολογία «Ο Απεριόριστος Κήπος. Επιλεγμένα διηγήματα». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του δίγλωσσο παιδικό βιβλίο «Η Σιμέλα και ο Μαγικός Κεμεντσέ». Θα ακολουθήσει ένα άλλο το 2024, ‘Ο Βιβλιοθηκάριος από την Καππαδοκία’.