Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου η πρόεδρος του “Ελληνικού Συλλόγου Γκρατς και Στυρίας” κα. Θεοδώρα Χατζηβασίλογλου και μίλησε για την απόφασή της να ζήσει στο Graz, για τις δράσεις του Συλλόγου, τα προβλήματα και τα όνειρα των συμπατριωτών μας.
Αναφέρθηκε στη δύσκολη μετάβαση από την Ελλάδα σε μια ξένη χώρα, ενώ βασική δυσκολία αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν μιλούσε τη γερμανική γλώσσα. “Η μετάβαση από τη δυτική Αττική και τον Κορυδαλλό, που έμενα, σε ένα χωριό του Graz στην Αυστρία ήταν πολιτισμικό σοκ” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι χωρίς τους Έλληνες της περιοχής, που την αγκάλιασαν δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Αυστρία.
Ο Ελληνικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1969 και ονομαζόταν για πολλά χρόνια “Σύλλογος Ελλήνων σπουδαστών και επιστημόνων” αφού προσέλκυε – και συνεχίζει να προσελκύει – πολλούς φοιτητές. Μετονομάστηκε όμως, σε “Σύλλογο Ελλήνων Γκρατς και Στυρίας” αφού πλέον μένουν μόνιμα στη Στυρία περίπου 1500 Έλληνες. “Τα τελευταία χρόνια έρχονται με μία σταθερή ροή, πολλοί Έλληνες στην περιοχή. Λαμβάνουμε συχνά email με ερωτήσεις από Έλληνες που θέλουν να έρθουν για μεταπτυχιακές σπουδές ή για εργασία και ζητούν να μάθουν πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εγκατασταθούν στο Graz που είναι στην Ευρώπη μια περιοχή αντίστοιχη με τη Silicon valley της Αμερικής, μια πόλη με πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την καινοτομία και την τεχνολογία” είπε η κα. Χατζηβασίλογλου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Γκρατς και Στυρίας, προσπαθεί μέσα από ποικίλες δράσεις για να ενώσει τους Έλληνες που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στους φιλέλληνες Αυστριακούς. “Το 60% του κοινού στην τελευταία μουσική εκδήλωση που διοργανώσαμε, ήταν Αυστριακοί” είπε η πρόεδρος του συλλόγου και συνέχισε “το “χρυσάφι” όμως του Συλλόγου είναι το σχολείο μας“. Το ελληνικό σχολείο του Graz δίνει τη δυνατότητα σε 35 μαθητές, από 2,5 έως 17 χρόνων να μάθουν τη γλώσσα και την ιστορία μας και μέσα από μια πληθώρα δράσεων να τηρήσουν τα ελληνικά έθιμα. “Δεν έχουμε καμία οικονομική στήριξη για το σχολείο μας. Δεν υπάρχει αποσπασμένος εκπαιδευτικός από την Ελλάδα, και ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός για να διεκδικήσουμε ένα επίδομα από το αυστριακό κράτος. Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί μας πληρώνονται εξολοκλήρου από εμάς τους γονείς” τόνισε η κα. Χατζηβασίλογλου.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας