Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:00 - 15:00
Greek Music Express
Ηρακλής Οικονόμου
ΕΠΟΜΕΝΟ 15:00 - 16:00
Τα Ξωτικά της Παράδοσης
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μια «συνύφανση» ελληνικής και κινεζικής μουσικής στη Μελβούρνη

Μία ερώτηση του ομογενούς μαθητή, Raphael Katsapis, που φοιτά στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS), αποτέλεσε την αφορμή για την εξερεύνηση των κοινών μουσικών στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, οδηγώντας στη δημιουργία ενός μοναδικού μουσικού σχήματος.

«Αρχικά, η καθηγήτριά μου στη Φωνητική, Nela Trifkovic, με ενημέρωσε για τη σύσταση ενός μουσικού σχήματος στο οποίο τα μέλη θα είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μουσικά όργανα που αντιπροσωπεύουν την πολιτισμική τους κληρονομιά», δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», ο Ελληνοαυστραλός μαθητής της Year 9.

Η ανακάλυψη κοινών μουσικών στοιχείων μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής μουσικής, ενέπνευσε καθηγητές και μαθητές του σχολείου PEGS να δημιουργήσουν την Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα (Chinese and Multicultural Orchestra).

«Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων ήταν να προσκαλέσουμε όλους τους μαθητές να μοιραστούν το πάθος τους και να γιορτάσουν την κληρονομιά τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ελληνική κοινότητα», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η βοσνιακής καταγωγής καθηγήτρια Μουσικής, Δρ Nela Trifkovic, η οποία γνωρίζει καλά τη σημασία της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη.

Η ίδια ανέφερε ότι, μετά από μερικά τηλεφωνήματα στους μαθητές, από τα οποία έλαβαν ικανοποιητική ανταπόκριση, αυτό που ξεχώρισε ήταν το θάρρος ενός συγκεκριμένου μαθητή, του Raphael Katsapis.

«Είναι μαθητής μου στο τραγούδι και γνωρίζω ότι παίζει πιάνο, αλλά ήταν ο πρώτος που ρώτησε: ‘Υπάρχει θέση και για μένα σε αυτό το σχήμα;’».

Η κα Trifkovic επεσήμανε ότι ο Raphael παίζει μπουζούκι με εξαιρετική δεξιοτεχνία, το οποίο έλαβε ως δώρο τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ ξεκίνησε μαθήματα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

«Δεν έχω αφομοιωθεί ακόμα πλήρως στην αυστραλιανή κουλτούρα, γι’ αυτό και διατηρώ έναν ισχυρό δεσμό με την ελληνική μου κληρονομιά, ο οποίος με ωθεί να ακούω και να απολαμβάνω ελληνική μουσική πολύ συχνά, ακόμα και σήμερα», σημείωσε ο Raphael.

Επιπλέον, δηλώνει λάτρης του ζεϊμπέκικου και του ρεμπέτικου, καθώς, όπως ανέφερε, αυτά τα είδη μουσικής «περιέχουν (στίχους με) νόημα και συμβολισμό που απαιτούν ερμηνεία για να αποκαλυφθεί το βαθύτερο μήνυμα κάθε κομματιού».

Η αυξημένη ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη του Πολυπολιτισμού και των μαθητών που εκφράζουν το πάθος τους για την κληρονομιά τους μέσα από τη δημιουργικότητα, είχε αναδειχθεί ως βασικό θέμα συζήτησης στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS) πριν από μερικά χρόνια.

Αυτή η συζήτηση έδωσε το έναυσμα για τη διοργάνωση ημερών αφιερωμένων στον Πολυπολιτισμό, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να μιλήσουν για την πολιτιστική τους κληρονομιά, να φορέσουν παραδοσιακές ενδυμασίες και να προβάλλουν τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου τους.

Κατέστη επίσης σαφές ότι υπήρχε έλλειψη διαπολιτισμικών ανταλλαγών στο Τμήμα Δημιουργικών Τεχνών και Μουσικής.

Το PEGS διαθέτει μακρά παράδοση στη φιλοξενία τόσο δυτικών κλασικών και παραδοσιακών συμφωνικών ορχηστρών, όσο και ορχηστρών που ερμηνεύουν κινεζική κλασική και λαϊκή μουσική, γνωστή ως ανατολική κλασική.

Φέτος η Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα παρουσίασε μια πολυπολιτισμική διασκευή του ελληνικού τραγουδιού «Από Ξένο Τόπο», με τη συνοδεία κινεζικών οργάνων και τον Raphael να ξεχωρίζει ως σολίστας τόσο στο τραγούδι όσο και στο μπουζούκι.

Ο μαέστρος, Dong Ma, δήλωσε ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επιτυχή ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής μουσικής στην παράσταση και την ανακάλυψη των μουσικών ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Είπε επίσης ότι ο Raphael ήταν μια σπουδαία προσθήκη στο μουσικό σχήμα.

«Θυμάμαι ότι του έδωσα ένα διάγραμμα ενός κινεζικού τραγουδιού για όργανα με τάστα και το έπαιξε αμέσως στο μπουζούκι», δήλωσε ο Dong Ma στον «Νέο Κόσμο».

Ο κ. Ma χαρακτήρισε τον Raphael ως «φυσικό ταλέντο», επισημαίνοντας την ικανότητά του να αποδεικνύει ότι «η μουσική δεν έχει σύνορα».

Η κα Trifkovic ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης παράστασης, το ελληνοαυστραλιανό κοινό συμμετείχε ενεργά χειροκροτώντας και τραγουδώντας, ενώ οι Αυστραλοί γονείς κινεζικής καταγωγής εκδήλωναν ανοιχτά την υπερηφάνεια τους για τα μουσικά ταλέντα των παιδιών τους.

«Νομίζω ότι (η παράσταση) κατάφερε να συνδέσει το κοινό με έναν ξεχωριστό τρόπο, κάτι που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της λαϊκής μουσικής: να ενώνει τους ανθρώπους».

Συμπλήρωσε πως αυτό το αίσθημα ενότητας, επεκτείνεται και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά το έντονο μουσικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Raphael για τα κινεζικά μουσικά όργανα.

Αντίστοιχα, ο συμμαθητής του Raphael, Chris Yan, εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει περισσότερα για το μπουζούκι.

Η κα Trifkovic δήλωσε επίσης ότι διδάσκοντας τον Raphael μουσική μαθαίνει και η ίδια ελληνικά.

Θυμήθηκε, επίσης, ότι είχε πει στους μαθητές της να παίζουν με πάθος και αγάπη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα την ελληνική λέξη «μεράκι».

«Προσπαθούσα πραγματικά να τους πω ότι για να παίξετε αυτό το τραγούδι, πρέπει να βρείτε το δικό σας μεράκι και να το βάλετε μέσα σε αυτό και τότε χρειάστηκε η μισή τάξη για να αποδοθεί η έννοια της λέξης ‘μεράκι’», είπε γελώντας η κα Trifkovic.

Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματός τους, καθηγητές και μαθητές του PEGS φιλοδοξούν να διευρύνουν την ομάδα τους, προσκαλώντας και άλλους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν, και να προσθέσουν τη δική τους πολιτισμική «πινελιά» στην Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα.

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Berlinale: Παγκόσμια πρεμιέρα για τις «Άγριες Μέρες μας» του Βασίλη Κεκάτου
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου, με τίτλο «Οι 'Αγριες Μέρες μας», θα διαγωνιστεί στο τμήμα Generation 14plus του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Πέντε χρόνια μετά το Χρυσό Φοίνικα που είχε κερδίσει στο Φεστι...
Αύριο η μουσική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και τον ελληνικό πολιτισμό διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, αύριο, Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, "Οι Έλληνες της Τεργέστης επιθυμούν να περάσουν μια βραδιά μαζί με φίλους, με όλους όσοι συμμετέχουν στις πολυάριθμες δραστη...
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ενώ στο ιερατικό συλλείτουργο, συλλειτούργησαν, ο πανοσιολ. αρχιμανδρίτης Δρ Βαρθολομαίος Ιατρίδης, εφημέριος του ως άνω Καθεδρικού Ναού, και ο αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος Δρ ...
Andy Elarabi – Μια Αιγύπτια με προβλήματα όρασης που μιλά άπταιστα ελληνικά (audio)
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου φιλοξενήθηκε στη "Φωνή της Ελλάδας" τηλεφωνικά από το Κάιρο της Αιγύπτου, η Andy Elarabi, Αιγύπτια με προβλήματα όρασης και αριστούχος της ελληνικής γλώσσας και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την αγάπη της για την Ελλάδα, για το πάθος της για την ελληνική γλώσσα, και τ...
Ελληνοαυστραλός υπουργός στη Βικτώρια της Αυστραλίας
Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Bentleigh  Nick Staikos (Νίκος Στάικος) εντάσσεται στο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα της πρωθυπουργού της Βικτώριας Jacinta Allan, μετά την παραίτηση του Tim Pallas από το Υπουργείο Οικονομικών.  Η αναβάθμιση του κ. Στάικου εγκρίθηκ...
Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Γκίλφοϊλ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με την υποψήφια πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την υποψηφιότητά της, εκφράζοντας τις ευχές του για επιτυχία σε αυτόν τον σημαντικ...