Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μια «συνύφανση» ελληνικής και κινεζικής μουσικής στη Μελβούρνη

Μία ερώτηση του ομογενούς μαθητή, Raphael Katsapis, που φοιτά στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS), αποτέλεσε την αφορμή για την εξερεύνηση των κοινών μουσικών στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, οδηγώντας στη δημιουργία ενός μοναδικού μουσικού σχήματος.

«Αρχικά, η καθηγήτριά μου στη Φωνητική, Nela Trifkovic, με ενημέρωσε για τη σύσταση ενός μουσικού σχήματος στο οποίο τα μέλη θα είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μουσικά όργανα που αντιπροσωπεύουν την πολιτισμική τους κληρονομιά», δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», ο Ελληνοαυστραλός μαθητής της Year 9.

Η ανακάλυψη κοινών μουσικών στοιχείων μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής μουσικής, ενέπνευσε καθηγητές και μαθητές του σχολείου PEGS να δημιουργήσουν την Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα (Chinese and Multicultural Orchestra).

«Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων ήταν να προσκαλέσουμε όλους τους μαθητές να μοιραστούν το πάθος τους και να γιορτάσουν την κληρονομιά τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ελληνική κοινότητα», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η βοσνιακής καταγωγής καθηγήτρια Μουσικής, Δρ Nela Trifkovic, η οποία γνωρίζει καλά τη σημασία της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη.

Η ίδια ανέφερε ότι, μετά από μερικά τηλεφωνήματα στους μαθητές, από τα οποία έλαβαν ικανοποιητική ανταπόκριση, αυτό που ξεχώρισε ήταν το θάρρος ενός συγκεκριμένου μαθητή, του Raphael Katsapis.

«Είναι μαθητής μου στο τραγούδι και γνωρίζω ότι παίζει πιάνο, αλλά ήταν ο πρώτος που ρώτησε: ‘Υπάρχει θέση και για μένα σε αυτό το σχήμα;’».

Η κα Trifkovic επεσήμανε ότι ο Raphael παίζει μπουζούκι με εξαιρετική δεξιοτεχνία, το οποίο έλαβε ως δώρο τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ ξεκίνησε μαθήματα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

«Δεν έχω αφομοιωθεί ακόμα πλήρως στην αυστραλιανή κουλτούρα, γι’ αυτό και διατηρώ έναν ισχυρό δεσμό με την ελληνική μου κληρονομιά, ο οποίος με ωθεί να ακούω και να απολαμβάνω ελληνική μουσική πολύ συχνά, ακόμα και σήμερα», σημείωσε ο Raphael.

Επιπλέον, δηλώνει λάτρης του ζεϊμπέκικου και του ρεμπέτικου, καθώς, όπως ανέφερε, αυτά τα είδη μουσικής «περιέχουν (στίχους με) νόημα και συμβολισμό που απαιτούν ερμηνεία για να αποκαλυφθεί το βαθύτερο μήνυμα κάθε κομματιού».

Η αυξημένη ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη του Πολυπολιτισμού και των μαθητών που εκφράζουν το πάθος τους για την κληρονομιά τους μέσα από τη δημιουργικότητα, είχε αναδειχθεί ως βασικό θέμα συζήτησης στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS) πριν από μερικά χρόνια.

Αυτή η συζήτηση έδωσε το έναυσμα για τη διοργάνωση ημερών αφιερωμένων στον Πολυπολιτισμό, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να μιλήσουν για την πολιτιστική τους κληρονομιά, να φορέσουν παραδοσιακές ενδυμασίες και να προβάλλουν τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου τους.

Κατέστη επίσης σαφές ότι υπήρχε έλλειψη διαπολιτισμικών ανταλλαγών στο Τμήμα Δημιουργικών Τεχνών και Μουσικής.

Το PEGS διαθέτει μακρά παράδοση στη φιλοξενία τόσο δυτικών κλασικών και παραδοσιακών συμφωνικών ορχηστρών, όσο και ορχηστρών που ερμηνεύουν κινεζική κλασική και λαϊκή μουσική, γνωστή ως ανατολική κλασική.

Φέτος η Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα παρουσίασε μια πολυπολιτισμική διασκευή του ελληνικού τραγουδιού «Από Ξένο Τόπο», με τη συνοδεία κινεζικών οργάνων και τον Raphael να ξεχωρίζει ως σολίστας τόσο στο τραγούδι όσο και στο μπουζούκι.

Ο μαέστρος, Dong Ma, δήλωσε ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επιτυχή ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής μουσικής στην παράσταση και την ανακάλυψη των μουσικών ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Είπε επίσης ότι ο Raphael ήταν μια σπουδαία προσθήκη στο μουσικό σχήμα.

«Θυμάμαι ότι του έδωσα ένα διάγραμμα ενός κινεζικού τραγουδιού για όργανα με τάστα και το έπαιξε αμέσως στο μπουζούκι», δήλωσε ο Dong Ma στον «Νέο Κόσμο».

Ο κ. Ma χαρακτήρισε τον Raphael ως «φυσικό ταλέντο», επισημαίνοντας την ικανότητά του να αποδεικνύει ότι «η μουσική δεν έχει σύνορα».

Η κα Trifkovic ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης παράστασης, το ελληνοαυστραλιανό κοινό συμμετείχε ενεργά χειροκροτώντας και τραγουδώντας, ενώ οι Αυστραλοί γονείς κινεζικής καταγωγής εκδήλωναν ανοιχτά την υπερηφάνεια τους για τα μουσικά ταλέντα των παιδιών τους.

«Νομίζω ότι (η παράσταση) κατάφερε να συνδέσει το κοινό με έναν ξεχωριστό τρόπο, κάτι που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της λαϊκής μουσικής: να ενώνει τους ανθρώπους».

Συμπλήρωσε πως αυτό το αίσθημα ενότητας, επεκτείνεται και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά το έντονο μουσικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Raphael για τα κινεζικά μουσικά όργανα.

Αντίστοιχα, ο συμμαθητής του Raphael, Chris Yan, εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει περισσότερα για το μπουζούκι.

Η κα Trifkovic δήλωσε επίσης ότι διδάσκοντας τον Raphael μουσική μαθαίνει και η ίδια ελληνικά.

Θυμήθηκε, επίσης, ότι είχε πει στους μαθητές της να παίζουν με πάθος και αγάπη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα την ελληνική λέξη «μεράκι».

«Προσπαθούσα πραγματικά να τους πω ότι για να παίξετε αυτό το τραγούδι, πρέπει να βρείτε το δικό σας μεράκι και να το βάλετε μέσα σε αυτό και τότε χρειάστηκε η μισή τάξη για να αποδοθεί η έννοια της λέξης ‘μεράκι’», είπε γελώντας η κα Trifkovic.

Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματός τους, καθηγητές και μαθητές του PEGS φιλοδοξούν να διευρύνουν την ομάδα τους, προσκαλώντας και άλλους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν, και να προσθέσουν τη δική τους πολιτισμική «πινελιά» στην Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα.

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότια Αυστραλία: Επιστρέφει δυναμικά αυτό το Σαββατοκύριακο το Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore
Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στο ημερολόγιο της Νότιας Αυστραλίας, το Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore, επιστρέφει δυναμικά αυτό το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιανουαρίου, «μεταμορφώνοντας» την γραφική παραλία Semaphore σε χώρο γιορτής της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού. Με θέμα «Ό...
Μόναχο – Ο απόδημος ελληνισμός υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση
 Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου τον Ελληνισμό της πόλης την Κυριακή 19-01-2025, έτσι ώστε να πιεστεί η ελληνική πλευρά να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού και 1ου Γυμνασίου (στεγάζονται σε κτίριο του οποίου τον Ιούλιο λήγει το συμβόλαιο και ...
Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Βιβλική καταστροφή στο Λος Άντζελες -Συγκλονιστική η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε
Ο Μητροπολίτης του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews και την εκπομπή "Συνδέσεις" για την κατάσταση με τις φωτιές στην Καλιφόρνια. "Πήγα εκεί Σάββατο και Κυριακή και πήγα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες. Γειτονεύει με πολλές συνοικίες οι οποίες έχουν πάθει ζημ...
Η Ρένα Μόρφη θα εμφανιστεί στα ελληνικά φεστιβάλ της Μελβούρνης και του Σίδνεϋ
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέα Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι η  ταλαντούχα Ρένα Μόρφη (γνωστή και ως Σούλη Ανατολή) θα τραγουδήσει στα Φεστιβάλ του Σίδνεϋ και της Μελβούρνης. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση "η Ρένα Μόρφη, γνωστή για την ξεχωριστή φωνή της, τη δυναμική...
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ – Γ. Κώτσηρας: Στηρίζουμε ενεργά την ελληνομάθεια και την ελληνική Διασπορά
Πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την από κοινού προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, με έμφαση στη νέα γενιά, υπέγραψαν χθες Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο πρύτανης του Εθνικο...
“Ζωγραφηγήσεις” με τη Λήδα Βαρβαρούση για τα ελληνόφωνα παιδιά των Βρυξελλών
Η asbl Ήταν Ένα Μικρό Καράβι και η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζονται για ακόμα μία φορά, για να ταξιδέψουν με τα ελληνόφωνα παιδιά των Βρυξελλών και των περιχώρων στον κόσμο των παραμυθιών, του σχεδίου και της φαντασίας! Η ζωγραφήγηση είναι μια σύνθετη...