Νέα Υόρκη: Έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Γενικό Προξενείο

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η έκθεση «Ενθύμια από τη Μικρά Ασία: Καθημερινή Ζωή, Καταστροφή, Μετεγκατάσταση», του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, με μέριμνα του Γενικού Προξενείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέχρι και τη «μαύρη σελίδα» της Μικρασιατικής Καταστροφής, που συνέπεσε με την άγρια δολοφονία αλλά και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ιστορικό – Αρχαιολόγο Δρ Κυριακή Καρόγλου και συνολικά περιλαμβάνει πάνω από εξήντα φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία, λευκά είδη, ενδύματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη και χειροτεχνήματα, που, επί της ουσίας, αποτελούν δωρεά των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μελανότερη σελίδα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα και ένα μέρος αυτών εδώ, στις ΗΠΑ. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική αυτή η έκθεση. Στους 15 μήνες που εγώ βρίσκομαι στην Αμερική έχω γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας», ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου.

«Είναι ένα όνειρο που γεννήθηκε από μια τρελή ιδέα. Μια εργατική πόλη, όπως το Αιγάλεω, να ανοίγει τα φτερά της για να παρουσιάσει τη μικρασιατική ιδέα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αρχικά, ήταν κάτι που μας φαινόταν άπιαστο. Όμως, ξεκινήσαμε από τη Σμύρνη το 2017, όταν πείσαμε τους Τούρκους να μας δώσουν το Δημαρχείο της Σμύρνης να φιλοξενηθεί η έκθεση. Έτσι, καταφέραμε να πάνε τα αντικείμενα και οι φωτογραφίες των ανθρώπων εκεί απ’ όπου έφυγαν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, Γιάννης Κουτούλιας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προσέθεσε πως, ως Κωνσταντινουπολίτης πρώτης γενιάς έχει έναν επιπλέον προσωπικό λόγο να αισθάνεται συγκινημένος.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, η οποία, για εμένα, που είμαι πρώτης γενιάς Κωνσταντινουπολίτης, σημαίνει πάρα πολλά. Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο με τις μνήμες της Μικρασίας, αλλά και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ποια είναι η Μικρασία. Διετέλεσα ο ίδιος Μητροπολίτης μιας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, της Μητροπόλεως Προύσσης, την οποία με τη βοήθεια Ελληνοαμερικανών -αλλά και του Σεβασμιωτάτου (σ.σ. Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου) που είναι και παρών- την αναστήσαμε», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ξεχωριστό χρώμα στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε η ερμηνεία τριών εμβληματικών τραγουδιών («Κοράσιν ετραγούδαγε», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και Ζουμπούλια») από την ερμηνεύτρια Erini (Ειρήνη Τορνεσάκη), που απέσπασε το χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκομένων.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Φώτο: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος