[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/kitroef.mp3&bgimg=https://webradio.ert.gr/wp-content/uploads/2022/01/h_fwnh_ths_elladas_logo.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Έλληνες και η δημιουργία της σύγχρονης Αιγύπτου» του καθηγητή Ιστορίας στο Haverford College της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Αλέξανδρου Κιτροέφ, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα στην αραβική γλώσσα από τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας , ενώ είχε προηγηθεί η αγγλική έκδοση από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Καΐρου – AUC Press (2019).
Πρόκειται για έναν ιστορικό απολογισμό της νεοελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο από τις απαρχές της κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μεχμέτ Αλή Πασά μέχρι τις τελευταίες ημέρες της , υπό την προεδρία Νάσερ.
«Οι Έλληνες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Αιγύπτου από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι έμποροι και το κύριο εξαγωγικό προϊόν ήταν το βαμβάκι. Στο βαμβάκι χτίστηκε η οικονομία της Αιγύπτου και οι Έλληνες έπαιξαν μεγάλο ρόλο σ΄ αυτό, καθώς και μετά, σε άλλους κλάδους της οικονομίας», είπε ο κ. Κιτροέφ ο οποίος φιλοξενήθηκε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γιώργο Διονυσόπουλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κιτροέφ, μέχρι και τη δεκαετία του 1930, οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν ορισμένα προνόμια. Προστατεύονταν από την ντόπια φορολογία και το ντόπιο νομικό σύστημα, ενώ είχαν και απαλλαγή φορολογίας.
«Προσπάθησα να δείξω στο βιβλίο μου ότι ναι μεν οι Έλληνες είχαν προνόμια αλλά η συμβολή τους ήταν πέρα από αυτή που έδιναν τα προνόμια και επιπλέον, όταν αυτά αφαιρέθηκαν τη δεκαετία του ΄30, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες συνέχισαν να συμβάλλουν στην οικονομία και στην εκβιομηχάνιση που θέλησαν οι Αιγύπτιοι να κάνουν γιατί δεν ήθελαν να εξαρτώνται από το βαμβάκι».
Ο κ. Κιτροέφ σημείωσε, πως η συμβολή των Ελλήνων στη νεότερη ιστορία της Αιγύπτου δεν αφορά μόνο στην οικονομία αλλά και στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της από τους Βρετανούς.
«Απ΄ όλες τις ξένες κοινότητες στην Αίγυπτο, ήταν οι Έλληνες εκείνοι οι οποίοι υποστήριξαν το εθνικό κίνημα της Αιγύπτου, το οποίο ξεκίνησε με διαδηλώσεις το 1919 μέχρι και το 1952 που κάνανε μια κανονική εθνική επανάσταση. Οι Έλληνες είχαν μια πολύ θετική στάση απέναντι στους Αιγυπτίους και όταν έγινε η επανάσταση του Νάσερ το 1952 που ανεξαρτητοποιήθηκε εντελώς η Αίγυπτος, και εκεί τάχθηκαν οι Έλληνες υπέρ».
Μεγάλη στιγμή χαρακτήρισε ο κ. Κιτροέφ, όταν ο Νάσερ προσπάθησε το 1956 να εθνικοποιήσει το κανάλι του Σουέζ και τάχθηκαν κι εκεί οι Έλληνες στο πλευρό των Αιγυπτίων.
«Όλους τους άλλους ξένους τους απέσυραν οι κυβερνήσεις τους ενώ η δική μας κυβέρνηση είπε στους Έλληνες να παραμείνουν. Εκείνοι παρέμειναν, όχι μόνο επειδή τους το είπε η κυβέρνησή τους, αλλά παρέμειναν εθελοντικά στις θέσεις τους, στάθηκαν δίπλα στους Αιγυπτίους και βοήθησαν την Αίγυπτο να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να κερδίσει και το κανάλι του Σουέζ μετά την ανεξαρτησία της”.
Τέλος, ο κ. Κιτρόεφ αναφέρθηκε και στο βιβλίο που γράφει αυτή την περίοδο το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, η οποία τον φετινό Ιούλιο θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.