Με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, εγκαινιάστηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας με θέμα «Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση».
Στο συνέδριο αυτό, που εντάσσεται στη θεματική της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ο κ. Χρυσουλάκης εστίασε στον φιλελληνισμό, στη διεθνή εκδήλωση συμπάθειας για τον αγώνα ελευθερίας ενός υπόδουλου έθνους, «η οποία κατέστη συνοδοιπορία για πολλούς από τους φιλέλληνες, που ήρθαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στους εξεγερμένους προγόνους μας».
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι ο φιλελληνισμός έχει βαθιές ρίζες, που ξεπερνούν το γεγονός του 1821. Συγκεκριμένα, η προετοιμασία για τη θετική υποδοχή του αγώνα της εθνεγερσίας είχε προετοιμαστεί πολύ πριν, από τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και ίσως ακόμα πιο πίσω από αυτό το κίνημα. Σημείωσε δε ότι ο φιλελληνισμός δεν είναι μόνο ένα ζητούμενο της ιστορίας, αλλά ένα διαρκές ζητούμενο, καθώς στη σύγχρονη περίοδο, σημαίνει τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα καταστήσουν τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή κοινή γνώμη κοινωνό των εθνικών δικαίων μας. «Γνωρίζοντας τη διαδικασία και την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου από τον 18ο αιώνα και μετά, τουλάχιστον, γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κάνουμε τη φωνή μας ακουστή, τους τρόπους με τους οποίους θα επικοινωνήσουμε το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, τους δρόμους που πρέπει να πάρουμε για να θυμίσουμε ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η πλευρά της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, που αξίζουν όλοι οι λαοί», υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ελληνιστής πανεπιστημιακός Ρόντρικ Μπήτον, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ο καθηγητής, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Maximilien Girard, Επιμελητής Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας Τμήμα των Χειρογράφων, η Δρ. Μαρία Τατάγια, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.α.
Σκοπός του Ινστιτούτου Βενετίας είναι η προαγωγή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τις εν γένει ιστορικές φιλολογικές και άλλες συναφείς πτυχές του Ελληνικού Πολιτισμού, κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, διαχειρίζεται το χαρτώο, αναλογικό και ψηφιακό αρχειακό υλικό και προβαίνει σε διεθνείς εκδοτικές δραστηριότητες.
Το Ινστιτούτο Βενετίας, είναι ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, ακινήτου και κινητής. Στην περιουσία αυτή περιλαμβάνονται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο του Ινστιτούτου και η Φλαγγίνειος Σχολή. Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητά 300 περίπου εικόνες, μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, περί τα 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων. Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η “Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, βυζαντινό χειρόγραφο με μικρογραφίες, η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα.