Το ελληνικό κρασί έχει κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον καταναλωτών και επαγγελματιών στην Αυστραλία, που το Sydney Wine Academy (Ακαδημία Οίνου του Σίδνεϋ) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “The World of Greek Wine Program” («Ο κόσμος του ελληνικού κρασιού») με θεματικές τις 153 οινοπαραγωγικές περιοχές και τις 300 γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ο διευθυντής του προγράμματος Clive Hartley αναφέρει ότι οι θεματικές θα ξεκινούν από ιστορικά στοιχεία για το κρασί του τόπου μας, την επίδραση των καιρικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές και, φυσικά, τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.
Όσοι από τους σπουδαστές ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών, θα λάβουν πιστοποιητικό Level 1 –World of Greek Wine Program. Αξίζει να τονιστεί πως η Ακαδημία Οίνου Σίδνεϊ συνεργάζεται με το WSET (Wine & Spirit Education Trust) που δίνει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις πάνω στην οινική εκπαίδευση.
Η αυξημένη αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία οφείλεται στις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους ελληνικούς συλλογικούς φορείς του κρασιού και κυρίως την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).
Η Ελλάδα, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, αρχίζει να αναδεικνύεται ως οινοπαραγωγική χώρα με γηγενείς ποικιλίες και ιδιαίτερα κρασιά. Ο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, με το όνομα και την ιστορική συνέχεια μιας οινικής περιοχής με ταυτότητα και το δυναμισμό που του προσδίδουν οι συνεταιριστές-μέλη του, συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια.