Για το παρασκήνιο της επιστροφής του θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από τη Σικελία στην Ελλάδα, μίλησε την Τρίτη 24 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας Τρινακρία κ. Χαράλαμπος Τσολάκης στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.
Ο κ. Τσολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Απόδημου Ελληνισμού της Σικελίας, να επιστραφεί μόνιμα το θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Το επονομαζόμενο «θραύσμα Fagan», είναι το τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και που αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο. Το αρχαιολογικό εύρημα, κατέληξε στις αρχές του 19ου αιώνα στα χέρια του Άγγλου προξένου Ρόμπερτ Fagan. Μετά τον θάνατό του κληροδοτήθηκε στη σύζυγό του, η οποία, εν συνεχεία, το πούλησε, μεταξύ του 1818 και 1820, στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, σημερινός διάδοχος του οποίου είναι το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο «Αντονίνο Σαλίνας».
Από τον περασμένο Ιανουάριο, το θραύσμα βρίσκεται ήδη στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπου κατά τη διάρκεια τελετής, στην οποία παρευρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανασυνδέθηκε με την αρχική ζωφόρο από την οποία είχε αφαιρεθεί.
Και πλέον απομένει μία υπογραφή, από του υπουργού πολιτισμού της Ιταλίας, για να παραμείνει μόνιμα στην Αθήνα. «Ανεπίσημα μας δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού ότι είναι σύμφωνος, αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμη…» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσολάκης, «η Ελληνική κοινότητα Σικελίας Τρινακρία, δουλεύει εδώ και 20 χρόνια – στο παρασκήνιο αφού δεν είναι ο αρμόδιος φορέας – για να επιστρέψει μόνιμα το θραύσμα στην Ελλάδα. Κάθε φορά που άλλαζε ο υπεύθυνος πολιτισμού στη Σικελία, στέλναμε επιστολή για την επιστροφή του θραύσματος. Είχαμε καταφέρει να επιστρέψει στο παρελθόν στην Ελλάδα για έξι μήνες…. Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί εμπλέκονται πολλοί φορείς και αν κάποιος αρνούνταν, το σχέδιο δεν θα γνώριζε επιτυχία».
«Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Απόδημος Ελληνισμός στον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Πολλοί στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού. Γιατί οι απόδημοι που ζουν σε διάφορα μέρη, σε όλο τον κόσμο, έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν… και οι ελληνικές κοινότητες κάνουν πολύ σημαντικό έργο. Είναι οι φάροι του ελληνικού πολιτισμού… Διδάσκουμε την ελληνική σε πέντε κλασικά λύκεια στη Σικελία. Δυστυχώς τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, δεν ήρθε δάσκαλος αποσπασμένος από την Ελλάδα. Δεν έχουμε δάσκαλο… Αυτή τη βοήθεια χρειαζόμαστε από την ελληνική πολιτεία και δυστυχώς την έχουμε μόνο από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είναι δίπλα μας» κατέληξε ο κ. Τσολάκης.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Tsolakis.mp3&bgimg=https://webradio.ert.gr/wp-content/uploads/2022/05/Thravsma_Sikelia.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]