Το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις διατυπωμένες θέσεις των Αποδήμων, πέρα από κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, σημειώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας στις θέσεις στις οποίες κατέληξε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, το προεδρείο σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το θέμα της ψήφου των Αποδήμων συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά θέτει συγκεκριμένα αιτήματα.
Ειδικότερα, ζητά εκλογή τουλάχιστον τριών ή πέντε βουλευτών, είτε με εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού ή μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, συμμετοχή όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους χωρίς περιορισμούς και δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ανάμεσα στην αυτοπρόσωπη παρουσία ή την επιστολική ψήφο.
Τέλος, σημειώνει ότι η ψήφος των Αποδήμων πρέπει να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς, και να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να συμπεριλάβουν τα συγκεκριμένα σημεία στο νομοσχέδιο και να το στηρίξουν ομόφωνα κατά την ψηφοφορία στη βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού έκανε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία – ΟΕΚ κύριος Κώστας Δημητρίου.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) εκπροσωπεί τις Ελληνικές Κοινότητες και τους Έλληνες μετανάστες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1965 στη Στουτγάρδη.
Στη δύναμή της ανήκουν 150 Ελληνικές Κοινότητες με 50.000 περίπου μέλη.