Τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη αποστολής ενός δασκάλου για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων της Δαμασκού, ζητά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο βουλευτής επισημαίνει πως το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και από την ελληνική κοινότητα της Δαμασκού, κάτι που του έθεσε εκ νέου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού Χαμπίμπ (Αγάπιος) Σαλούμα στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας (26-27.10).
Ο Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας την μακροχρόνια ελληνική παρουσία στην περιοχή, αναφέρει πως «δυστυχώς, ο πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος προκάλεσε τη μαζική φυγή μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού, που προσφυγοποιήθηκε βιαίως αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, αφήνοντας τις πατροπαράδοτες εστίες του. Η φυγή αυτή επηρέασε, εύλογα, και τους Έλληνες της Συρίας. Ωστόσο, τόσο στη Δαμασκό, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι το Χαλέπι και η Λαττάκεια, εξακολουθούν να υφίστανται ελληνικές κοινότητες, οι οποίες αγωνιούν για τη συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης των παιδιών τους και τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων».
Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει στην ερώτησή του, πως τον πληροφόρησε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας που αριθμεί περίπου 500 μέλη, ότι η απάντηση εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας στο αίτημα για την αποστολή εκπαιδευτικού ήταν πως η διδασκαλία μπορεί να γίνεται μόνο διαδικτυακά.
Ο κ. Χαρακόπουλος εκτιμώντας «την άκρως σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα παρουσία της χώρας μας στη Συρία, στην οποία πλέον λειτουργεί επισήμως και πρεσβεία, το χρέος της Ελλάδας είναι να στηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Ελλήνων όπου γης» και ζητά «να επιδιωχθεί μια ενδεικνυόμενη λύση, υπό την προϋπόθεση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση».
πηγή: panhellenicpost
Φωτογραφία από τον εορτασμό της Ελληνικής κοινότητας για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ – antiochpatriarchate.org